На 16 февруари в руски затвор, несимволично намиращ се в Сибир, на север от Арктическия кръг, почина Алексей Навални - последният ярък критик на руския президент Владимир Путин и кликата, която управлява Русия вече близо 30 години. Последното пътуване на Навални не е изненада нито за руското общество, нито за сподвижниците му. Не е изненада и за тези европейци, които имат понятие от руската история, чели са Солженицин и знаят какво е Гулаг.

И макар Алексей Навални да се нарежда в трагичната поредица от нелицеприятни за Кремъл общественици заедно с Анна Политковская, Борис Немцов и др, той е обаче и политик, разследващ журналист, инфлуенсър от новото поколение, което използва не само социалните мрежи, но и системата, с която се бори, и публичните си образи, които създава, по нов начин. Във всичките му изяви освен артистичност, има и автоирония - пример е и съвместното с Христо Грозев разследване на собственото му отравяне с бойно отровно вещество - което не само се издигна в художествената сфера, но и заслужи най-престижната награда "Оскар" за документален филм. Изданието "Медуза" прави преглед на профила на Навални в Инстаграм като пример как да преминете през най-трудните изпитания, "космическото пътуване през колониите", с усмивка и с любов и с много признания, включително и това, че прави всички шеги по време на съдебните заседания, за да се смеят те, близките му, на първия ред. Самият Навални там казва в затвора не е трудно - защото затворът е в главата. Описва килията си, а униформените с видеокамера като андроиди. Нарекъл е физзарядката "Империята отвръща на удара".

Един от постовете "За кенгурата в наказателните килии", разказва "Медуза", разкрива общуването на Навални със затворническата администрация, като един от начините за развлечение и запазване на ума.

Няколко отговора от администрацията на изправителна колония на искания на Навални:

  1. "В отговор на вашето искане ви информираме: Не, два пакета махорка, бутилка пърцуца и балалайка не могат да ви бъдат предоставени в наказателната килия."
  2. "В отговор на вашето искане ви информираме: нунджако и бойна тояга не могат да ви бъдат дадени в наказателната килия."
  3. "В отговор на молбата ви да се даде мегафон на душевно болния в килията отсреща, за да може да вика още по-силно, ви информираме, че мегафонът не може да бъде предоставян в наказателна килия."
  4. "Кимоното и черният колан, които поискахте, не могат да ви бъдат дадени в карцера."
  5. "В отговор на Вашето искане да се присвои 10-ти дан по карате на вашия съкилийник, убил с голи ръце човек, Ви уведомяваме, че въпросът за присъждане на квалификационни звания в системата на бойните изкуства не се разглежда от администрацията на институцията."
  6. "В отговор на вашето искане да предоставим на вашия ръководител на отряд масажен стол за намаляване на стреса, ние ви информираме, че не разполагаме с масажен стол."
  7. "Не можем да ви кажем имената на служебните кучета." (преди това устно ми беше обяснено, че ако знаех имената на кучетата, бих могъл да се сприятеля с тях и да използвам това, за да избягам).
  8. "В отговор на Вашето искане да изясните дали имате нужда от разрешение за притежание на майски бръмбар, Ви информираме, че посоченото насекомо принадлежи към животинското царство и не може да Ви бъде предоставено."
  9. Но най-важното и въпиещото. Няма да го оставя така. Съгласно разпоредбата за временно пребиваване осъдено лице може да отглежда животно с разрешение на администрацията. Официално поисках да ми бъде разрешено да отглеждам животно - кенгуру. Отказаха ми поради факта, че кенгуруто е торбесто животно, а такива животни са забранени в карцера. Ще продължа да се боря за неотменимото си право да отглеждам кенгуру.

Алексей Навални беше арестувен многократно в Русия за нарушаване на законодателството за събиранията и митингите, беше многократно глобяван, ограничаван с домашен арест и осъден условно на два пъти.

През 2020 г. Навални беше отровен с нервнопаралитичен агент по време на предизборно пътуване в Сибир, според анализ, извършен от множество европейски медицински институции. След месеци на лечение в Германия, в началото на 2021 г. при завръщането си в Русия той беше арестуван още на летището за нарушения на условно освобождаване.

От тогава се намираше в центрове за временно задържане и затвора, няколко пъти местен, а през това време и обвиненията срещу него, освен присъдите, се трупаха.

Въпреки че вече излежаваше присъди за общо над 30 години "лишаване от свобода" по различни обвинения, сред които екстремизъм и тероризъм, последно му беше повдигнато обвинение и по чл. 214 от Наказателния кодекс - за вандализъм.

Самият Алексей Навални всъщност прекара голяма част от последните две години дори не и в затвора, а в карцера - изолатора с най-тежки условия и в пълна изолация, където беше вкарван дори и заради липсата на копче от куртката му. Той бе държан в единична килия повече от година

Един мъртъв критик и параноята на един диктатор

Един мъртъв критик и параноята на един диктатор

Навални и хора като него отдавна имат злополучният навик да умират преждевременно в Русия на Путин