Премиерът на Бавария Маркус Зьодер се срещна с държавни служители в четвъртък след срив в системата на тестовете за коронавирус, отбелязва "Дойче веле".

Зьодер отправи критики, след като министърът на здравеопазването на Бавария Мелания Хумл обяви в сряда, че 44 000 пътници, които се завръщат от почивка в най-голямата провинция в Германия, все още очакват резултатите от тестовете си за COVID-19, от които 900 са положителни. Тестването е извършено в специално създадени центрове по магистралите.

"Стана груба грешка и много голяма вреда при това", каза Зьодер пред журналисти. "Цялото федерално правителство съжалява, че се случи тази грешка.", посочи баварският премиер.

Зьодер каза, че Хумл два пъти е подавала оставка, която той отхвърля. "Все още имам доверие в нея", каза Зьодер.

Прочетете още: Германия "оптимистично" относно коронавирусната ваксина скоро

След новината, Зьодер, който трябваше да отмени почивка до брега на Северно море, опредли ситуацията "много, много разочароваща".

"Това трябва да бъде поправено незабавно и не трябва да се случва отново", каза той в "Туитър". "Всички структури трябва да бъдат проверени незабавно.", поиска баварският премиер.

Хумл заяви в сряда, че мнозинството от завърналите се пътници, които очакват резултати от COVID-19, са тествани в три коронавирусни станции за тестване по баварските магистрали. Тя каза, че министерството все още няма информация дали пробите са загубени.

Пътуващите се тестват в такива центрове от 30 юли в Бавария. Оттогава германската провинция оглави класацията с най-много заразени в страната от началото на пандемията. Но според мюнхенския в. "Зюдойче цайтунг" няколко туристи се оплакват, че са получили резултатите си много късно.

Червеният кръст на Бавария също каза, че му е възложена задачата да създаде пет тестови центъра за един ден, а технологията, която да им помогне да го направят, не е предоставена, поради което резултатите от тестовете трябвало да бъдат въвеждани ръчно.

Хумл каза, че основната причина за късните резултати е, че доскоро данните от тестовете се въвеждаха ръчно в таблици в програмата на Microsoft Excel.

Германският министър на здравеопазването Йенс Спан защити пред Це Де Еф Зьодер с аргумента, че "грешки се случват в такива извънредни времена".