Животновъдството трябва да достигне своя пик до 2030 г., за да се справим с критичното положение с климата, предупредиха учени, цитирани от "Гардиън".

Те призовават правителствата във всички освен най-бедните страни да определят дата за "пик на месото", тъй като животновъдството е значителен и бързо разрастващ се източник на глобални емисии на парникови газове.

Говедата и овцете отделят големи количества метан, докато гори се унищожават заради създаването на пасища и отглеждане на зърнени храни, с които се хранят интензивно отглеждани животни.

Нов проблем пред климата и човечеството - метанът от добитъка

Нов проблем пред климата и човечеството - метанът от добитъка

Досега се обръщаше повече внимание на въглеродния диоксид

Учените по света са съгласни, че огромни количества въглероден диоксид (CO2) ще трябва да бъдат отстранени от атмосферата, за да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса до 2100 г. Повече от 80% от обработваната земя се използва за отглеждане на добитък, но той произвежда само 18% от хранителните калории.

Ограничаването на месото и млечните продукти и храненето вместо това с диети на растителна основа би освободило земя, където да бъде възстановена естествената гора. Според изследователите това е най-добрият вариант в момента за складиране на големи количества въглерод.

Учените подчертават, че подобни промени в селското стопанство на глобално равнище са само част от спешните действия, необходими за справяне с климатичната криза. Рязкото ограничаване на използването на изкопаеми горива е жизненоважно, както и действия в други сектори като транспорта.

Следващото изпитание на човечеството – да се изхранват 10 млрд. души

Следващото изпитание на човечеството – да се изхранват 10 млрд. души

Документът от 1200 страници е описван като "изключителна важна част от науката

В писмо до сп. Lancet Planetary Health изследователите призовават държавите да "обявят краен срок за достигане на пик в животновъдството", след който производството няма да се увеличава. В момента темата се обсъжда на срещата на ООН за климата в Мадрид, като надеждата е да се постигне напредък към амбициозни нови обещания за климата през 2020 г.

"Страните трябва да достигнат пик в животновъдството в рамките на следващите 10 години", изтъква Хелън Харуат от Харвардския университет и водещ автор на писмото, като допълва: "Това е така, защото имаме нужда от рязко и бързо намаление на емисиите на парникови газове, тъй като достигаме опасни температурни равнища, от които няма връщане назад."

Производството на месо, мляко и яйца се е увеличило от 758 млн. тона през 1990 г. до 1,247 млн. тона през 2017 г., показват проучвания.

Климатичната криза се задълбочава, а преговарящите в Мадрид "играят на политика"

Климатичната криза се задълбочава, а преговарящите в Мадрид "играят на политика"

Защитават си националните интереси

"Очаква се търсенето на храна да се увеличи значително, тъй като човечеството доближава 10 милиарда души", подчертава проф. Матю Бетс от Орегонския университет и също сред авторите на писмото, като добавя: "Намаляването на човешкото търсене на животински протеини, интензивно използващи ресурси, значително ще забави темповете на глобалните загуби на гори, с огромни ползи за биоразнообразието и услугите, предоставяни от околната среда, в допълнение към складирането на въглерод."

Писмото е подкрепено от повече от 50 водещи експерти, включително проф. Пийт Смит от Университета в Абърдийн, който е сред водещите автори на доклада на Междуправителствената експертна група за климатичните промени на ООН за използването на земята и климатичните промени, публикуван през август.

Бездействието по климатичните промени ще струва много по-скъпо в дългосрочен план

Бездействието по климатичните промени ще струва много по-скъпо в дългосрочен план

Това предупреди Урсула фон дер Лайен

"Месото от преживни животни е 10 до 100 пъти по-увреждащо за климата в сравнение с растителната храна", посочва той и подчертава: "Като планета трябва да отслабим зависимостта си от добитъка, точно както трябва да отслабим зависимостта си от изкопаеми горива, ако искаме да постигнем целите на Парижкото споразумение за климата. Броят на главите добитък трябва да достигне своя пик много скоро и след това да намалее значително."

По думите на Смит отделните правителства трябва да определят собствените си цели за пик на добитъка. "Предвид спешността на критичното положение с климата, това ще трябва да стане през следващото десетилетие със сигурност", добави той.

Писмото е било подкрепено и от проф. сър Иън Бойд, който доскоро беше главен научен съветник на правителството на Великобритания по околна среда, храни и земеделие, и Уолтър Уилет от Харвардския университет, който ръководеше проект по първата научнообоснована планетарна здравословна диета, публикувана тази година.

От всички бозайници по света, 60% от теглото им се пада на добитъка, 36% са хората, а само 4% са дивите животни, показа проучване през 2018 г. на проф. Рон Мило от Научния институт Weizmann в Израел, който също е подкрепил писмото.

Климатичните промени смаляват телата на птиците

Климатичните промени смаляват телата на птиците

Ще се адаптират ли животните на бързите климатични промени?