Броят на заразените с коронавируса (COVID-19), регистрирани в Германия в рамките на последните 24 часа, достигна нов рекорд от началото на епидемията в страната, като те са 33 949 души, надминавайки със 172-ма заразени предишния рекорд, регистриран на 18 декември 2020 г., информира ДПА. 

Това е рязко увеличение на заразените спрямо 28 037 заразени, регистрирани преди седмица.

Други ключови статистически данни също показаха тревожна тенденция. Данните за заболеваемостта за седем дни - предпочитаният индикатор, използван от официалния германски институт "Роберт Кох" - достигна 154,5, увеличение спрямо 146,6 вчера и 130,2 преди седмица.

Здравният министър на Германия: Пандемия главно сред неваксинираните и тя е масова

Здравният министър на Германия: Пандемия главно сред неваксинираните и тя е масова

Шпан призова всички регионални правителства да затегнат правилата за неваксинирани

Друга статистика, която предизвиква тревога, е броят на пациентите с вируса, приети в болница, което се разглежда като ключов индикатор за налагане на ограничения върху общото население.

Институтът "Роберт Кох" определи числото за вчера на 3,62 на 100 000 жители през последните седем дни, спрямо 3,29 във вторник. Като се имат предвид силните регионални различия в това число, няма национален праг за действие. За периода на Коледа миналата година числото достигна до 15,5.

Министрите на здравеопазването на 16-те провинции на страната се срещат в Линдау на брега на езерото Констанц днес, за да обсъдят ситуацията, на фона на нарастващия дебат в Германия относно новата "четвърта вълна" на пандемията и възможни подновени ограничения.

Служебният кабинет на канцлера Ангела Меркел се сблъсква с дилема. Като напускащи министри те изразиха нежелание да се впускат в радикално изработване на политика, въпреки че коалиционните преговори за съставяне на ново правителство не показват никакви признаци за бързо завършване.

10% от COVID-19 пациентите в интензивните отделения в Германия са ваксинирани

10% от COVID-19 пациентите в интензивните отделения в Германия са ваксинирани

Пациентите с тежко и фатално протичане на COVID-19 са били неваксинирани в почти всички случаи