Най-малко 34 африкански мигранти са в неизвестност, след като поредна лодка потъна край Тунис, съобщи съдебен служител пред Ройтерс.

Това е петата лодка, която потъва за два дни, при инциденти, довели до седем загинали и общо 67 изчезнали, каза съдия Фаузи Масмуди пред Ройтерс.

Италианската брегова охрана спаси около 750 мигранти при две отделни операции край южното крайбрежие на страната в нощта срещу петък

Това се случи часове, след като най-малко петима души загинаха, а 33 изчезнаха в морето при опит да влязат в Италия от Тунис.

По данни на бреговата охрана около 295 души са били спасени от рибарска лодка, забелязана на 167 км от крайбрежието на източния регион Калабрия, а други около 450 са били спасени от друг риболовен кораб на 185 км източно от Сиракуза в южна Сицилия.

Спасителните акции на мигранти в морето край Италия се оказаха в центъра на вниманието след корабокрушението на 26 февруари край бреговете на Калабрия, при което най-малко 88 души загинаха, а над 10 все още са в неизвестност.

Лодката е била забелязана преди да потъне, но полицейските кораби не са успели да я достигнат поради лошото време. Благотворителни организации и опозиционни политици питат защо вместо това не са били използвани корабите на бреговата охрана, които са по-добре оборудвани за открито море.

Най-малко 73 мигранти са загинали при пореден инцидент край Либия

Най-малко 73 мигранти са загинали при пореден инцидент край Либия

Седем души са се спасили сами