Потвърдено бе, че в района на издирване на изчезналия в северната част на Атлантическия океан кораб "Титан" са открити именно останките му. Това съобщи на брифинг бреговата охрана. Изказани бяха съболезнования на близките на екипажа. 

Петимата пътници на борда на подводницата Титан са загинали, съобщиха и от туристическата компания зад експедицията на Титаник. OceanGate обяви в изявление, че пътниците "за съжаление са загинали".

В изявлението се казва: "Сега вярваме, че нашият главен изпълнителен директор Стоктън Ръш, Шахзада Дауд и неговият син Сулеман Дауд, Хамиш Хардинг и Пол-Анри Наргеолет за съжаление са загинали."

"Това е изключително тъжен момент за нашите отдадени служители, които са изтощени и скърбят дълбоко за тази загуба. Цялото семейство на OceanGate е дълбоко благодарно за безбройните мъже и жени от множество организации на международната общност, които с ресурси и усилена работа направиха много за тази мисия. Оценяваме техния ангажимент да намерят тези петима изследователи и дните и нощите им на неуморна работа в подкрепа на нашия екипаж и техните семейства, се казва още в изявлението. Това е много тъжен момент за цялата общност на изследователите и за всеки от членовете на семействата на изгубените в морето. С уважение молим скръбта на тези семейства да бъде уважавана в този най-болезнен за тях момент."

По-рано беше съобщено, че вероятно са открити останките от подводницата и едва ли има оцелели хора. 

Контраадмиралът от бреговата охрана на САЩ Джон Маугър благодари на експерти и агенции за помощта при издирването на подводницата Титан.

"Благодарни сме за бързото мобилизиране на експерти по подводно търсене и спасяване и благодарим на всички агенции и персонал за тяхната роля в операцията. Също така сме изключително благодарни за  международната помощ, която беше предоставена", каза той в четвъртък.

Той допълни, че дистанционно управляваните превозни средства ще останат на местопроизшествието и ще продължат да събират информация.

До момента е ясно, че пътувалите са загинали веднага. Пукнатина в батискафа е довела до трагедията. "Катастрофалната имплозия" буквално е смачкала подводницата. 

Той предупреди, че предстои търсенето и изваждането на останките на загиналите, което обаче е силно затруднено от условията на мястото. 

Говорител на Министерството на отбраната коментира с тъга развитието на случая. Ген. Патрик Райдър призна по време на брифинг, че не е следил последните изявления на бреговата охрана и е разбрал от журналистически въпрос какво се е случило.

Райдър каза, че фокусът на Министерството на отбраната ще бъде "върху подкрепата на бреговата охрана и нейните усилия, докато вървим напред".

Откриха останки, може би, на "Титан" в Атлантика

Откриха останки, може би, на "Титан" в Атлантика

Експертите оценяват получената информация

Белият дом благодари на бреговата охрана на САЩ и международните партньори за техните усилия.

Припомняме, че по-рано спасителите заявиха, че търсенето на батискафа е навлязло в решаващ етап, тъй като запасите от кислород на борда трябва да са на привършване.

Експертите заявиха пред BBC, че е невъзможно да се определи точното време, когато кислородът ще свърши, и това може да отнеме повече време от очакваното.

Днес бреговата охрана на САЩ разшири обхвата на спасителната операция, като включи още 10 кораба и няколко подводници.

Засечените подводни шумове може да не са от батискафа "Титан"

Засечените подводни шумове може да не са от батискафа "Титан"

Времето на спасителите изтича

Подводницата с туристи, искащи да видят останките от Титаник, изчезна в Атлантическия океан на 19 юни.

От време на време малки подводници качват туристи и експерти, за да видят останките на Титаник.

OceanGate Expeditions, частна компания, която разполага с подводници за дълбоководни експедиции, наскоро посочи, че една от нейните експедиции е "в ход". По непотвърдена информация подобна екскурзия струва 250 000 долара.

Останките от Титаник се намират на 3800 м под повърхността на Атлантическия океан, а около 600 км от бреговете на Нюфаундленд, Канада. Пътническият лайнер, най-големият кораб на своето време, потъна след удар в айсберг при първото си пътуване от Саутхемптън до Ню Йорк през 1912 г. От 2200 пътници и екипаж на борда повече от 1500 загинаха.

Титаник е проучван обстойно след откриването на останките през 1985 г.

Засякоха подводни шумове в зоната на издирване на батискафа "Титан"

Засякоха подводни шумове в зоната на издирване на батискафа "Титан"

Не се уточнява естеството или интензивността на уловените звуци