Сомалийските пирати, пленили товарния кораб "Asian glory", искат за освобождаването му "рекорден откуп от 15 милиона долара.

Това съобщи украинското издание Сегодня, което се позовава на източник от службата за външно разузнаване на страната, пожелал анонимност.

Похитителите са обявили и сумата, която искат и за освобождаването на "Сейнт Джеймс парк", отвлечен по-рано.Тя възлиза на 3 милиона долара.

По информация на изданието украинските дипломати вече са установили контакт със собствениците на кораба, които водят активни преговори с пиратите. Те уверяват, че здравето и животът на никой от моряците не е застрашен.

Сумата на откупа е образувана от две неща: стойността на застраховката и цената на товара - нови корейски автомобили.

По думите на моряк, от освободения миналата година кораб „Файна", колите на борда нямат никаква практическа стойност за пиратите.
„Просто могат да ги изхвърлят зад бода. Да ги продадат в Сомалия е невъзможно, там даже няма къде да ги зареждат с бензин", коментира той.

Припомняме, корабът "Asian glory" бе отвлечен на 1 януари в Аденския залив. Автомобиловозът вече е на котва на сомалийския бряг

„Asian glory" е с 25-членен екипаж. Българите на борда са осем души. Четирима или петима са от Варна. От морската столица е и капитанът на кораба. Останалите ни сънародници са от Велинград, Ямбол и Шумен.

Българите на борда на "Asian glory" са наети от варненското представителство на фирма "Зодиак". Чрез нея са заминали и петимата български моряци в екипажа на британския танкер "Сейнт Джеймс парк".