Япония издаде първо по рода си предупреждение за повишен риск от мегаземетресение край тихоокеанското крайбрежие, след земетресение с магнитуд 7,1, което удари остров Кюшу. Премиерът Фумио Кишида отмени планираните си посещения в Казахстан, Узбекистан и Монголия, за да се подготви за възможно бедствие, предава Ройтерс.

Предупреждението се фокусира върху падината Нанкай - силно сеизмичен регион, простиращ се на 500 километра по дължината на японското тихоокеанско крайбрежие. Тази зона е известна с това, че е източник на катастрофални земетресения и цунами, последното от които се случило през 1946 година. Вероятността за земетресение с магнитуд 8 или 9 в този регион през следващите 30 години се оценява на 70% до 80%, според Министерството на инфраструктурата на Япония.

Земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер удари Токио и околните райони в петък вечерта местно време

Правителството издаде извънредно предупреждение за силен трус за столицата и префектурите Канагава, Сайтама, Яманаши и Шизуока, без предупреждение за цунами.

Земетресението разтърси сгради в Токио след предупреждението. Токийското метро за кратко спря поне една от своите влакови линии, но услугата бързо беше възобновена.

Щетите в най-силно засегнатите райони, като западната част на префектура Канагава, все още не са ясни.

Пътуването на Кишида, което първоначално беше планирано за периода от петък до понеделник, включваше срещи с лидери в Централна Азия, но след предупреждението правителството реши да се подготви за всякакви възможни ситуации, свързани със сеизмичната активност. Вместо това, Кишида планира да проведе някои от срещите онлайн, за да остане в страната и да наблюдава развитието на ситуацията.

Земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер разтърси японския остров Кюшу

Земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер разтърси японския остров Кюшу

Не се съобщава за пострадали хора или щети