Постигнато е споразумение с протестиращите организации от секторите плодове, зеленчуци, картофи и биопроизводство, съобщиха от Министерство на земеделието и храните.
Това е станало по време на среща, на която министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов е поканил представители на протестиращите асоциации.

Договорено е да бъде назначен ресорен заместник-министър, който да отговаря за биологичното земеделие, растениевъдството и картофопроизводството. Той ще бъде предложен от бранша.

Освен това е договорено да се изготвят дългосрочен план за развитие на сектор "Плодове и зеленчуци" и стратегия за възраждане на българското биопроизводство. Освен това представители на асоциациите ще бъдат включени в работните групи и консултативните съвети.

За втора поредна седмица днес биопроизводители от различни области, подкрепени и от други земеделци излязоха на протест пред Министерство на земеделието и храните. Те настояха за по-малка административна тежест, искаха и оставката на министър Румен Порожанов, обвиняваха ведомството в ощетяване на родното производство и свръхрегулация, която съсипва бизнеса им.

Припомняме, първият протест на биопроизводителите се състоя на 9 април. Тогава обаче министър Порожанов бе категоричен, че няма да подаде оставка, защото не виждал основание за недоволството на протестиращите.