Договарянето на минимални работни заплати по сектори и браншове като цел е прибързано и ще доведе до още по-голям хаос, а и е почти неосъществимо. Това е мнението на икономистите Лъчезар Богданов и Иван Нейков за социалните договорености, постигнати принципно в обявеното преди седмица тристранно споразумение. Договореното ще доведе до пълен хаос и голямо раздробяване.

Всеки ден слушаме колко са заразените с вирус, но защо дори не и всеки ден, а веднъж месечно не чуваме какво е положението в Националния осигурителен институт, предложи бившият министър Иван Нейков. А положението, по думите му, никак не е добро, тъй като подкрепата от страна на бюджета се движи между 40 и 60%.

Синдикати и работодатели заровили томахавките с Тристранно споразумение

Синдикати и работодатели заровили томахавките с Тристранно споразумение

Целта е да се посрещнат съвременните предизвикателства пред България

По отношение на новите договорености Иван Нейков заяви, че както навсякъде, така и при договаряне на МРЗ по браншове дяволът ще е в детайлите. Той припомни ситуацията с определяне на минималните осигурителни прагове по професии от времето на министър Емилия Масларова: "Това шоу вече веднъж го гледахме. Тогава изведнъж работодателите отказаха да преговарят и министърът започна административно да определя тези прагове."

Очакванията на Нейков са и сега това да се случи и реално подписаното споразумение да няма действителен икономически ефект. Както и обявеното предложение за увеличаване на глобите за работодатели, които забавят заплатите. Нейков обясни, че през годините санкциите непрекъснато са се увеличавали, но това не е довело до качествена промяна на трудовия пазар.

Борисов обсъди с бизнеса и синдикатите спящите акции и мерките след карантината

Борисов обсъди с бизнеса и синдикатите спящите акции и мерките след карантината

Национално тристранно споразумение за ускоряване на икономическото развитие

Лъчезар Богданов също е скептичен спрямо договореното по отношение на минималната работна заплата: "Точно в кризата решаваме, че административно ще вдигаме заплатите." Според Богданов много по-успешно и работещо решение би било с набор от индикатори и формула да се направи подход за вдигане на заплатата, като се вкарат показатели като икономически растеж и производителност на труда. Това би означавало МРЗ да се вдига в добри от икономическа гледна точка години, а в моменти на криза да се дава глътка въздух на бизнеса.

По темата за болничните и измамите, чрез които се източва НОИ Лъчезар Богданов подчерта, че трябва да се видят къде са "джобовете с възможности за измама" и те да се затворят. "Трябва обаче малко смелост и да се влезе в детайли", посочи Богданов и заяви, че спирането на порочните практики не е абстракция и може да стане в модерните методи, включително и с помощта на е-здравеопазването.

МРЗ, играта на "развален телефон" и реалността в индустриалните отношения

МРЗ, играта на "развален телефон" и реалността в индустриалните отношения

Ако Обединена Европа се хвърли да постига такава "хармонизация" и унификация (брутната минимална работна заплата да достигне 60 на сто от брутната медианна заплата) в България ще се наложи да намалим минималната работна заплата. Така че Теодор Дечев припомня на ентусиастите, че пътят към ада е постлан с добри намерения