Две от шестте фирми, които участваха в тръжната процедура за избор на изпълнител на тол системата у нас, са подали жалби, съобщават от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. В момента тече запознаване с жалбите.

Държавата ще пледира за бързо произнасяне на институциите и компетентните органи, увери министър Николай Нанков депутати в Народното събрание. Важно е становището и на Комисията за защита на конкуренцията.
Припомняме, за изпълнител беше избран консорциумът "КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС".

Две ценови оферти за ТОЛ системата

Две ценови оферти за ТОЛ системата

Индикативната ѝ стойност е 200 млн. лева без ДДС, а изграждането ще бъде за сметка на избрания изпълнител

За да се избегне ново забавяне на процедурата, ще бъде поискано предварително изпълнение на договора с фирмата - изпълнител.

"Знаем, какъв риск поемаме, но нямаме нито ден за губене", е категоричен регионалният министър.

Според неговата оценка  за пет месеца нещата по тол системата са придвижени почти до необратим край, а екипът е готов да направи всичко необходимо да изпълни поетия ангажимент от следващата година системата да бъде въведена.

С част от приходите от тол такси ще се финансира доизграждането на автомагистрала "Хемус" след 2020-та година. Намеренията са за довършването на последните 50 километра от аутобана разходите да могат да бъдат редуцирани до не повече от 500 млн.лв.

Нанков няма да се изненада от обжалване на избора за ТОЛ система

Нанков няма да се изненада от обжалване на избора за ТОЛ система

Министърът е оптимист, че до края на 2018 г. ще има ТОЛ система

Припомняме, като едно от важните неща, които трябва да се свършат в мандата, правителството определя въвеждането на ТОЛ системата. За това особено много настоява министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който предупреди за съпротива и че очаква изборът да бъде обжалван, а процедурата отново да се забави. "Едни хора вече втора година се опитват да саботират ТОЛ системата", заяви Нанков. За въвеждането й настоява и транспортният министър Ивайло Московски.

В началото на годината като едно от първите си действия като новоизбран президент Румен Радев се обяви против възобновяване на процедурата за възлагане на обществена поръчка за тол таксите. В профила си във фейсбук Радев информира, че от съобщение на сайта на Агенция "Пътна инфраструктура" от 29 декември 2016 г. става ясно, че е възобновена процедурата за възлагане на обществена поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 т. Това беше и едно от първите явни противоречия между премиера, тогава втори мандат и в оставка, Борисов и новия държавен глава.

На 18 май обществената поръчка бе възобновена от АПИ, за да бъде прекратена отново само дни по-късно - на 22 май заради подадени на 19 май три жалби.