Най-висока възвращаемост на доходите имат имотите в Пловдив.

Там средната възвращаемост на жилищата и офисите е 10,5%. Това сочат данните на Международната кантора за недвижими имоти Europolis за последните 18 месеца, цитирани от moneybg.

Tя е изготвила анализ на възвращаемостта на доходите при недвижимите имоти сред по-големите градове в страната.

В сравнение с другите градове, връщането на вложените инвестиции в Пловдив е с 2,5 пункта по-висока от София и с 4% повече от Варна. Непосредствено след Пловдив се нарежда Бургас.

Причината се крие във факта, че външните инвеститори търсят висококачествени имоти на по-ниски продажни цени и по-стабилни нива на наемите.

Фактор за оценката на имотите е и строителството на нови жилищни комплекси и бизнес сгради, които са ясен индикатор, че градът се развива с бързи темпове.

Според Europolis, търсенето изпреварва предлагането, въпреки че в момента се строят над 170 хил. кв. м. първокласни бизнес сгради. Средният наем на офис площите в Пловдив е 8 евро/кв.м., което е 10% ръст само от началото на тази година. Продажните цени варират от 600 до 2000 евро/кв. м. в зависимост от местоположението на имота.

Независимо от строителният бум, все още не може да се задоволи пазарът на имоти в старя град. Община Пловдив е издала 120 разрешителни за строеж, а луксозните апартаменти се разпродават още „на зелено" при цена от 640 до 1800 евро/ кв. м.

На някои места в Пловдив наемите са по-високи дори от тези в престижни квартали София.

Така например в известния квартал "Кършияка" и в центъра на Пловдив, наемите са около 400 евро/ кв. м., а от началото на годината има увеличение от 15 %.

От агенцията за недвижими имоти прогнозират предстоящ бум на строителството на административни и търговски площи в града.

Брокерите очакват и поскъпване на имотите с 10-15%, но не и за най-масовите апартаменти, тъй като населението не увеличава доходите си, лихвите по кредитите се увеличават, а предлагането се разширява.