От Комисията за финансов надзор (КФН) започват проверки в "Еврохолд България" АД и в основни дружества от финансовия холдинг, съобщиха от КФН.

От Комисията искат да проверят финансовото състояние и капацитет на холдинга с оглед бъдещите придобивания, включително на "ЧЕЗ Разпределение България" АД и "ЧЕЗ Електро България" АД.

Електроразпределителните дружества са част от националната европейска критична инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност, това е законовата основа.

ЧЕЗ преговаря само с "Еврохолд"

ЧЕЗ преговаря само с "Еврохолд"

Отказва се от от продажбата на българските си активи на "Индия Пауър"

От КФН искат да проверят придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България от "Еврохолд България" АД. По този начин от КФН спазват своето обещание за стриктен надзор по отношение на поднадзорните лица и публични дружества, както и прозрачна и навременна комуникация с обществеността.

За назначените проверки са информирани прокуратурата и ДАНС, като същите ще бъдат уведомени, както за резултатите от проверките, така и своевременно, ако се констатират факти и обстоятелства навеждащи на заключения за извършени нарушения.

Припомняме, след като на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп", последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото се познава със собственика на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

В рамките на скандала в българския политически живот по едно време беше лансирано и желанието на държавата да се включи в сделката. Това стана по време на среща на Гинка Върбакова в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов и министрите Дончев и Горанов. След това обаче идеята не получи развитие и уточняване.

По искане на БСП в парламента бе създадена и временната комисия по случая ЧЕЗ, която обаче завърши работа със заключението, че й е необходима още информация.

От БСП организираха и подписка в цяла България с искане държавата да си върне контрола над ЕРП-та.