Страховете ми са, че и най-черният сценарий, представен от финансовия министър, може да е прекалено оптимистичен. Това заяви пред bTV бившият финансов министър Милен Велчев.

Припомняме, преди дни Владислав Горанов съобщи, че от Министерството на финансите са разработили три възможни сценария за развитие на кризата, като най-негативният сред тях е за 3% спад на икономиката.

Велчев направи аналогия с настоящата ситуация в САЩ, където за последните две седмици са регистрирани 10 млн. нови безработни, което е около 3% от цялото население. Той изрази опасения, че до дни тези неприятни икономически данни мож да се проявят и при нас и това би означавало в България да се регистрират 200 000 безработни.

Бившият финансов министър поясни, че са съвсем различни причините за настоящата криза и кризата през 2008 г., което ще доведе до съвсем различна траектория. Тази криза ще е по-дълбока, но се надявам че ще излезем по-бързо от нея, заяви той.

Три сценария разработили в МФ, Горанов работи по най-тежкия

Три сценария разработили в МФ, Горанов работи по най-тежкия

Актуализацията цели да се гарантира, че държавата може да поддържа основните си функции

Според Велчев взетите мерки без съмнение ще дадат някакъв резултат. Той обаче изрази безпокойство от първоначалната реакция на бизнеса и скептицизма от много негови представители. Само 8% от фирмите имат намерение да се възползват от мярката 60/40 и причината е че тя има толкова бюрократични бариери, които сякаш са създадени, за да не се възползват от нея с пълна сила фирмите, обясни той.

Не е редно държавата да плати всички заплати и осигуровки на всички фирми служебно 3 месеца, категоричен бе Велчев. По негови думи със сигурносст има фирми, чието съществуване се обезсмисля в дадената ситуация, и каквито и мерки бъдат приложени към тях, те ще трябва да фалират. Ще има и фирми, които нямат нужда от никакво подпомагане.

Велчев заяви, че на първо време предвижданият заем от 10 млрд. изглежда адекватен, тъй като в момента имаме почти толкова под формата на фискален резерв, натрупан от предишни години. Той обясни, че мерките, оповестени от правителството, възлизат на под 5 мрлд. лева и целта на този заем е да да имаме средства за допълнителни мерки в случай на по-дълга криза.

Само 8% от работодателите склонни да ползват мярката 60/40

Само 8% от работодателите склонни да ползват мярката 60/40

33% се готвят да съкратят част от персонала

Припомняме, вчера стана ясно, че над 31 000 безработни са регистрирани от началото на извънредното положение. Друго проучване пък показва, че 56% от българите се притесняват да не останат без работа заради настоящата криза.

Миналата седмица Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна съгласие, макар и с резерви от страна на някои работодателски организации, за мерките на държавата в подкрепа на икономиката.

Според АИКБ само компании, които все още не са изпаднали в дълбока криза, ще могат да приложат предлаганата схема за помощ 60/40. По тази причина те настояха да се приложи немският модел "60/0".

БСК пък сигнализираха за пропуснати работодатели по мярката 60/40, а от Съюза за стопанска инициатива пък настояха за държавни компенсации за всички засегнати сектори.

От своя страна бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков определи мярката 60/40 като "неефективна", а президентът на КНСБ Пламен Димитров изтъкна, че ресурсът за нея е безпрецедентен по своя размер.

Заради извънредната ситуация беше направена и актуализация на бюджета, съгласно която беше приет бюджетен дефицит от 3.5 млрд. лева и емитиране на дълг до 10 млрд. лева.

56% от българите се притесняват да не останат без работа

56% от българите се притесняват да не останат без работа

80% от гражданите са притеснени за това какво ще се случи с доходите им