Решението на Общинския съвет за намаляването на субсидиите за Градски транспорт няма да бъде върнато, тъй като по него няма допуснати закононарушения - съобщи областният управител Тодор Петков.

Вчера зам.-кметът на Пловдив обяви, че след приватизацията фирма "Градски транспорт" - Пловдив се източва.

Областният управител обяви обаче, че изпраща на Окръжния Административен съд решението на съветниците за определянето на 14 зони за кратковременно паркиране в т. нар. Синя зона на Пловдив, тъй като по него са допуснати процедурни нарушения.

Тодор Петков се мотивира с факта, че не е ясно дали решението за Синята зона е съгласувано с Общия устройствен план на Пловдив, приет на същата сесия на 5-ти септември. Допуснато е и друго процедурно нарушение - улиците като публична общинска собственост не могат да бъдат отдавани под наем.

"За това е необходимо откриването на концесионна процедура" - заяви Тодор Петков, цитиран от радио Пловдив.

Юристите на областната администрация са установили още, че община Пловдив не е разработила и приела Генерален план за организация на движението в града, както и че от решението на Общинския съвет не става ясно дали за 14-те зони ще се проведе един общ конкурс, или ще има отделни конкурси за всяка зона. Тъй като решението е незаконосъобразно, го изпращам в Административния съд - обяви областният управител.

Той връща и решението на Общинския съвет, с което фирма "Билд инвест груп 2007" е обявена за купувач на частен държавен имот от 12 хил. квадратни метра в Пловдив. Мотив за това са допуснати процедурни нарушения.