Новата комисия по хазарта потвърди направените от Държавната агенция по финансов контрол констатация за нарушение при заплащането на държавната такса, изразяващо се в това, че различните организатори на хазартни игри заплащат различни такси за поддържане на издадения лиценз за едни и същи видове хазартни игри (в частност - лотарийни игри). Това се посочва в становище, публикувано на сайта на комисия, само няколко дни след като съставът на Комисия бе сменен.

Разликата е: една част от организаторите заплащат такси в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра, а друга част заплащат такса в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони. На база тези разлики от прокуратурата повдигнаха обвинение срещу хазартните дружества на Васил Божков не са платили над 500 млн. лева такси.

Комисията по хазарта ощетила държавата с 500 млн. лв., установили от АДФИ

Комисията по хазарта ощетила държавата с 500 млн. лв., установили от АДФИ

Не са предоставяли данни за извършени проверки

От Комисията по хазарта посочват още, че всички организатори трябва да приведат дейността си в съответствие с разпоредбите на Закона за хазарта.

С оглед на това, всички организатори на хазартни игри, които попадат в обхвата на разпоредбата на чл. 30, ал. 3 от ЗХ, следва да приведат изготвените правила за организираните от тях хазартни игри в съответствие с изискванията на посочената норма в зависимост от вида на организираната от тях игра, както и да съобразят това обстоятелство при следващото подаване на декларация по чл. 30, ал. 6 от Закона за хазарта.

При неизпълнение на нормативните изисквания на Закона за хазарта при подаване на декларация, в която изчислената държавна такса не е съобразена с изискванията на чл. 30, ал. 3 от ЗХ, на съответния организатор на хазартни игри ще бъде наложено административно наказание по реда на чл. 104, ал. 3 от ЗХ, съгласно който: "На организатор на хазартна дейност, който не посочи или посочи неверни данни или обстоятелства в декларацията по чл. 30, ал. 6 и 7, водещи до определяне на таксата в по-малък размер, се налага имуществена санкция в размер на неначислената такса, но не по-малко от 5000 лв."

Валери Симеонов: Комисията по хазарта е купена

Валери Симеонов: Комисията по хазарта е купена

Територията на хазарта е "джурасик парк"

Припомняме, финансовият министър Владислав Горанов прие молбата за напускане на Александър Георгиев, след като той беше привлечен като обвиняем по делото срещу Васил Божков, но като съдействащ на разследването бе освободен от ареста срещу гаранция от 40 000 лв.

Друг бивш шеф на Комисията по хазарта е в ареста отново по обвинения в рамките на аферата Васил Божков - Огнемир Митев. Има и още един служител от комисията с повдигнати обвинения, от прокуратурата не съобщиха името му.

За нарушения в Комисията по хазарта се заговори, след като спецпрокуратурата нахлу с акция там преди две седмици. На следващия ден от Държавната Агенция за финансови инспекция съобщиха, че се открили неплатени данъци и такси в размер на 210 млн. лева, но още на следващия ден тази сума се удвои. На брифинг на прокуратурата бе обявено, че бизнесменът Васил Божков е предлагал подкуп от 10 000 лв. дневно на служител от комисията, който да осигури разправа с конкуренцията. Преди това главният прокурор Иван Гешев съобщи, че на Божков са повдигнати 7 обвинения, а в момента прокуратурата подготвя документите за екстрадиция на бизнесмена от ОАЕ.