Няма бизнесмен в света, който да няма офшорни фирми. Това са съвсем нормални търговски практики. Това заяви в интервю за Нова телевизия Евгения Банева, след като нейното име и това на съпругът й се появиха в „Документите от Панама”. Тя посочи, че не вижда нищо скандално в това, когато става дума за бизнес на светло.

Припомняме, че семейство Баневи и още няколко повтарящи се имена са вписани като акционери или пълномощници на няколко фирми на Сейшелите, Бахамите и в Панама между 2005 и 2015 година.

По думите на Банева имената им са били въвлечени в панамския скандал заради политическите амбиции на съпруга й. Друга причина според нея е това, че той от две години работи за отваряне на България към пазарите в Азия.

Самата Евгения Банева си била направила среща в централата на „Мосак Фонсека” , за да може лично да получи списъка на фирмите, които са свързани с България.

Банева не смята, че бизнесмените в „белия бизнес” у нас регистрират офшорни фирми, за да избягват данъци. Конфиденциалността била най-важното нещо, което осигурявали офшорните фирми. Според Евгения Банева за България това било особено важно, тъй като у нас кражбата на фирми от Търговския регистър продължавала да бъде един от големите проблеми. „Ние имаме няколко такива случая, казвам го от собствен опит”, обяснява Банева.