Плащанията към кредиторите на БДЖ не са прекъсвали, заяви пред БНР Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите към КНСБ.

Финансовото министерство отпуска възмездна помощ за БДЖ
Обновена

Финансовото министерство отпуска възмездна помощ за БДЖ

Ускоряват концесията на летище София с мотив - пари за БДЖ

"В последно време БДЖ всяка година отделя между 70 и 80 милиона за кредиторите. Тези дългове се погасяват с доста по-висока лихва от пазарната. Наказателната лихва, по която сме плащали до този момент, е 8%. Това е в пъти по-висока лихва.
По-добре тези пари да бяха влезли в българската държава, да бяха останали тук, но за съжаление отидоха в чужбина. Никой не може да каже какво точно ще стане с БДЖ, така че имаме на този етап притеснения", заяви Бунев.

Служителите, разкрили фиктивните ремонти в БДЖ, уволнени

Служителите, разкрили фиктивните ремонти в БДЖ, уволнени

Ръководството на БДЖ показва безпомощност пред истината

Синдикалистът призна, че не са предприемали сериозни действия, но следят отблизо как се развиват нещата. Надяваме се, че поредната криза ще бъде преодоляна, защото тя не е първата.

"Ръководството също е притеснено, защото все пак има планиране, има бизнес план, знае се какви ще бъдат средствата през годината и такава криза доста усложнява работата", обясни Бунев.

Междувременно стана ясно, че в Пловдив се продават дълготрайни активи на дружеството.

БДЖ продавали само дълготрайни активи в Пловдив

БДЖ продавали само дълготрайни активи в Пловдив

От дружеството щели да си търсят правата за уронване на престижа

Припомняме, на 26 януари 2018 година, министърът на транспорта Ивайло Московски разпореди "във връзка с появилите се медийни материали в публичното пространство" в БДЖ да се извърши проверка. Поводът бе журналистическо разследване на Нова телевизия, в което се твърди, че в БДЖ са назначени и взимат заплати футболисти, които никога не са имали някакви ангажименти и не са се явявали на работа. Назначаването им е само фиктивно. Според разследването в БДЖ имало и фиктивни ремонти на локомотиви.

Според сигнала локомотивите отиват на ремонт и се връщат развалени. Често локомотивите пристигали със същата неизправност, с която били изпратени за ремонт.

След това от БСП поискаха оставката на транспортния министър. Той заяви, че е готов да си даде оставката, но състоянието на БДЖ не го навежда на подобна мисъл.

На 7 февруари 2018 г. правителството одобри допълнителни плащания от централния бюджет към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в размер на 30 946 000 лв. Сумата беше предоставена на "Холдинг БДЖ" ЕАД като възмездна финансова помощ, която следва да бъде възстановена до 28 декември 2020 г.

На 30 януари 2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров разпореди да се извърши проверка в БДЖ заради сигнали за злоупотреби. Инспекцията беше възложена на Софийската градска прокуратура.

Прокуратурата тогава трябваше да провери твърденията, че в дружеството се извършва некачествен ремонт на локомотивите. Обект на проверката бяха именно сигналите за сключване на неизгодни договори с външни изпълнители на ремонта, както и изплатени трудови възнаграждения без основание на лица, назначени формално в системата на БДЖ.

По-рано днес, 31 май 2018 година, стана ясно, че кредиторите по втория облигационен заем на БДЖ са подали иск в Софийски градски съд (СГС) за 40 млн. лв. от главница по заема срещу "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД, вследствие на което са запорирани сметки на дружеството.

Облигационерите са в законното си право да изискат дължими средства по съдебен път. Решението на СГС и временният запор на сметките на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД няма да затруднят функционирането на дружеството към настоящия момент, в случай, че бъде намерено решение на възникналата ситуация в краткосрочен план, съобщиха от националния железопътен превозвач.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски е информиран своевременно за ситуацията, вследствие на което той е уведомил Министерство на финансите и е поискал активиране на държавната помощ, за която има одобрение от ЕК.

Очаква се решение от Министерство на финансите.

Малко след това от БДЖ заявиха, че във връзка със запора на сметките на дружеството, активите на БДЖ няма да се продават, какъвто слух имало в медийни публикации.

След това пък от БСП поискаха от премиера Борисов план за спасяването на БДЖ.