В 12.35 ч. днес е било възстановено движението на влакове в междугарието Харманли - Любимец, съобщиха от НКЖИ.

Районът беше затворен от 16.15 ч. вчера поради свличане на баластова призма и отнесено земно платно.

Движението в междугарието Любимец - Свиленград също е било възстановено. Районът беше затворен от 6 септември поради частично отнесена баластова призма.

Проблемни остават жп участъците Любеново - Гълъбово и Гълъбово - Симеоновград, където след отдръпване на водата ще се предприемат аварийно-възстановителни работи. Създадена е организация за насочване на тежка пътна механизация и осигуряване на проходимост на трасето.

По нареждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, в МТИТС още в неделя е създаден Оперативен щаб, чиято основна дейност е мониторинг и контрол на състоянието на участъци от жп мрежата в страната.

Оперативният щаб се ръководи от заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров и в него влизат генералният директор на ДП НКЖИ Милчо Ламбрев, изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ" ЕАД Християн Кръстев, главният ревизор по безопасността на НКЖИ Бисер Минчев.

Вече втори ден екипи на двете железопътни компании извършват подробни огледи по засегнатите жп трасета на място и със специализирана техника отстраняват авариите там, където е възможно. Експертите се надяват, че до дни обстановката ще се нормализира напълно и това ще позволи възстановяване движението на влаковете в най-кратки срокове и ще даде възможност за реална оценка на щетите. Междувременно е създадена нужната организация за превоз на пътници по алтернативни жп маршрути и с автобуси.

В четвъртък и петък - 11 и 12 септември 2014 г. министър Ангелкова ще посети района на Михайлово - Калояновец, Любеново - Гълъбово и другите засегнати участници по трасето Димитровград - Нова Загора, за да се запознае с обстановката на място.