Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерация на труда "Подкрепа" се обявиха против предложената от Министерство на финансите Концепция за личните сметки на физически и юридически лица.

Според тях е налице опасност голяма част от работещите българи да загубят правото си на собственост върху своите акции, което противоречи както на Конституцията, така и на Договора за функциониране на ЕС.

КНСБ и КТ "Подкрепа" отправиха своите критики към "спящите акции". Те обръщат внимание, че източниците за финансиране на "Сребърния фонд" не трябва да бъдат за сметка на българските граждани.

Мая Манолова несъгласна с отнемането на "спящите акции" от собствениците

Мая Манолова несъгласна с отнемането на "спящите акции" от собствениците

Според нея се предвижда отнемането им без съгласие и без компенсация

Синдикатите са категорични, че е несправедливо държавата да отнема от собствениците на акциите нещо, което им е дала на законово основание преди време.

Те подчертават, че е предвидена такса към Централния депозитар за притежателите на акциите, каквато те не са заплащали до момента.

Според тях проектът не премахва административни пречки, а дори натоварва още повече акционерите.

По думите им в законодателството липсва понятие "спяща" акция, каквото фигурира в проекта на Министерство на финансите.

Работодателите предлагат алтернатива на изземането на "спящи" акции

Работодателите предлагат алтернатива на изземането на "спящи" акции

Бизнесът иска отмяна и на тази Концепция

КНСБ и КТ "Подкрепа" се обявяват твърдо против акции на работниците да бъдат включвани във фонд без пазарна оценка, тъй като по думите им е несправедливо всички да получат еднакви дялове от фонда, а да правят различни вноски в него.

В тази връзка те оправиха няколко предложения, в които настояват за промяна на проекта.

Синдикатите искат той да отразява нуждите на хората, да се намалят високите такси и разходите, които отблъскват акционерите, да се въведе услуга за дистанционно управление на акциите от страна на собствениците и да се обърне внимание на опростяване на процедурата за наследяване на акции.

Припомняме, че по-рано днес омбудсмана Мая Манолова също заяви несъгласието си с Концепцията за личните сметки на физически и юридически лица. 

В петък, 25 януари, работодателите поискаха отмяна на становището, което предвижда да "приватизира" непотърсените акции от масовата приватизация. Те предложиха и да се предвидят мерки и възможности за дистанционно управление на тези малки пакети акции.

Спрете "Концепцията за грабеж" на "спящите акции"

Спрете "Концепцията за грабеж" на "спящите акции"

Близо 3 милиона души могат да загубят акциите си... все едно ако не използваш имота си или не караш колата си, да ти ги вземат, възмутен е Теодор Дечев