8820 ученици от първи до 13-ти клас са отпаднали от училище през учебната 2008 - 2009 година.
Общият брой на учениците в страната е бил 802 437.

Данните бяха изнесени на националното съвещание на началниците на регионалните инспекторати по образованието с министър Йорданка Фандъкова.

Не може да се каже, че този проблем може да бъде решен за две-три години, посочи министър Фандъкова. По думите й проблемът с отпадащите ученици не е само български, съществува с голяма сила и в много други страни.

Според министъра у нас не са използвани всички от възможните мерки за борба с отпадането на ученици и особено тези, отнасящи се за връщането на част от тях.

По думите й сред тях е по-гъвкава система за откриване на професионални центрове, както и по-голяма връзка между професионалното образование и бизнеса.

При намаляването на броя на учениците конкуренцията между училищата се изостря и става дори нелоялна, каза още министър Фандъкова и призна, че има и конкретни сигнали по случаи. Те ще бъдат проверени. 

Директори на професионални училища са съобщили, че има училища, които задържали удостоверенията на завършващите ученици в седми и в осми клас, докато успеят да ги привлекат да останат да учат при тях.

За новата учебна година 50 са закритите училища в страната.

50 са закритите училища в страната преди новата учебна година.

3% от учителите, работили през миналата година в системата на средното образование, нямат правоспособност

63% от преподавателите нямат професионално-квалификационна степен.

Според образователния министър сериозен проблем пред директорите на училищата е как да намерят добри учители по определени предмети.

Има съкращения на учители, но има и специалности, за които от години не достигат преподаватели - по чуждите езици, по информационните технологии, а в големите градове, с повече деца и по други предмети.
Затова и на директорите са принудени да назначават и неправоспособни учители по дадена специалност.

Йорданка Фандъкова каза още, че на по-голямата част от преподавателския състав в образованието му предстои да се пенсионира в близките години и затова въпросът с кадрите в системата е сериозен.

Трябва да се направи всичко възможно, за да може учителската професия да стане привлекателна за младите хора, посочи министърът.