Редовният учебен процес в присъствена форма е единствената алтернатива за началото на учебната година от 15 септември, смятат от синдикат "Образование". На този етап нямаме никакво право да обсъждаме други хипотези.

Припомняме, преди дни просветният министър Красимир Вълчев заяви, че се надява на 15 септември децата да са в класните стаи.

От Синдикат "Образование" подкрепят анализа на МОН за проведени матури и НВО и хипотезите на министър Вълчев за деполяризация на училищното образование в България. Този анализ е продължение на анализа за ниските резултати в европейските изпитни формати, PISA

Образователната система в България е фокусирана към два предмета, които доминират в изпити и матури и са като "КПП-та към по-хубави и мечтани средни или висши училища. Разбира се това статукво генерира и разцвет на частните уроци", пишат от синдиката.

Според тях, трябва да се увеличи значението на така наречените общообразователни предмети, природните науки, изкуствата. Да не се препъваме в STEM инерцията. Ако дигитализацията е мост, то изкуството е цяла ценностна система, категорични са от синдикат "Образование".

Включват задачи за разпознаване на фалшиви новини в тестовете на PISA

Включват задачи за разпознаване на фалшиви новини в тестовете на PISA

Учениците да бъдат обучавани...

Те смятат, че не е вярно, че в България се учи най-малко като размер учебно време и като обем учебен материал. Предложението им е българските ученици да имат повече ваканции, като се гарантира зимната. "Нека преосмислим обема на новите знания за сметка на практическите занимания", пишат от Синдиката.

От синдиката смятат, че МОН трябва да помогне за рекламата на добрите училища. И всички заедно да изградим усещането, че няма лоши училища, че родителските активи, обществени съвети и настоятелства ще партнират и ще градят рейтинги на образователни институции.

Учителите да получават добавки от Фонда и при ранно пенсиониране, искат от бранша

Учителите да получават добавки от Фонда и при ранно пенсиониране, искат от бранша

Синдикат "Образование" настоява за цялостно решаване на пенсионните въпроси