Министерството на образованието и науката (МОН) предоставя на 426 училища средства за нови класни стаи и кабинети по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество, както и за целодневна организация на учебния ден.

Парите се отпускат по Национална програма "Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда", съобщиха от МОН. Финансиране се осигурява и за 15 центъра за специална образователна подкрепа. Бюджетът за настоящия модул на програмата тази година е в размер от над 7 млн. лв.

Отпускат близо 12 млн. лв. за образователни пътувания за ученици

Отпускат близо 12 млн. лв. за образователни пътувания за ученици

Общо 685 училища са одобрени за финансиране

Със средствата училищата ще могат през следващата учебна година да оборудват учебни кабинети, в които учениците се обучават за придобиване на ключови компетентности по български език и литература, история и цивилизации, философия, чужди езици, география и икономика и технологии и предприемачество. Също така ще бъдат обновени стаи за занимания по интереси за целодневна организация на учебния ден, библиотеки и кътове за четене.

С отпуснатите средства училищата могат да закупуват и учебна литература за изучаване на чужди езици, художествена литература, сборници и речници, стенни карти, табла и атласи, портрети на революционери и писатели и др. Кабинетите се обзавеждат съобразно изучавания учебен предмет, включително с тематични ученически маси и фототапети, с цел да се създаде приятна и стимулираща ученето обстановка.

Първите 15 училища получиха финансирането си за STEM кабинети

Първите 15 училища получиха финансирането си за STEM кабинети

Общо са осигурени над 530 млн. лв.