Отличия спечелиха наши ученици на 24-тата Международна олимпиада по биология в Берн, съобщават от Министерството на образванието.

Олипмпиадата се проведе от 14 до 21 юли 2013 г. в град Берн, Швейцария. В нея участваха 62 страни от целия свят.

За поредна година, Националният ни отбор, включващ четирима ученици от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов" - Ангел Механджийски, Илиян МакКан, Ангелина Банковска и Лазар Митров, се представи много достойно.

След решаване на теоретични и практически задачи и оспорвана конкуренция с 248 състезатели, бронзов медал спечели Лазар Митров, а Ангелина Банковка и Ангел Механджийски получиха грамота за достойно представяне.

Ръководители на отбора са доц. Албена Йорданова от Медицински факултет и Радослав Александров от Биологически факултет на Софийски университет „Св. Кл. Охридски".

Н. Пр. Меглена Плугчиева, посланик на България в Конфедерация Швейцария, бе на тържествената церемония по награждаването на Международната олимпиада и сподели вълненията на нашите представители. България е сред основателите на тази олимпиада.

За поредна година основен спонсор на националния ни отбор по биология е Фондация „Америка за България", благодарение на която е осъществена подготовката на състезателите.