От СДС се притесняват от възможността неизбежната отбрана да се превърне от защитна в репресивна мярка. Сините се опасяват, че така може да се оправдава насилието и дори отнемането на човешки живот, пишат в позиция на СДС до медиите.

Според тях причината за исканите промени е резултат от наслагваното с години чувство за безнаказаност у нарушителите и липсата на доверие в правоохранителните институции.

Сега е необходимо съдът да прилага стриктно и непротиворечиво института на неизбежна отбрана. Те са категорични, че вместо към законодателни промени за неизбежната отбрана, усилията на правителството и управляващото мнозинство следва да се насочат към реални и работещи политики за справяне с битовата престъпност.

Ефективни мерки в тази насока могат да бъдат: осигуряването на възможности за бърза връзка (напр. паник бутони) с полиция/112 на уязвимите групи; промяна в наказателната политика, като се предвидят мерки нарушителите да бъдат реално наказвани, например с общественополезен труд, вместо глоба; бързи процедури за установяване на обстоятелствата и отговорността при случаите, свързани с неизбежна отбрана.

Имаме 124 хиляди оръжия за самоотбрана

Имаме 124 хиляди оръжия за самоотбрана

358 хиляди огнестрелни оръжия са регистрирани в България

Според тях, ако обществото се справи с тези проблеми ще намали драстично и желанието за мъст и наказание "сега и веднага", което може да доведе до улично правосъдие и саморазправа.

От синята партия смятат, че проблемът не е в закона, а в неговото прилагане. В момента няма необходимост от промяна в текстовете на чл.12 от НК. Настоящата редакция на закона дава възможност на всеки правомерно да защити живота и собствеността си, без да се притеснява от наказателна репресия.

Както и Конституционният съд отбелязва в своето решение № 19 от 1997 г. - проникването чрез насилие или взлом, показва достатъчно ясно интензивността и характера на нападението, че да е оправдано при този обективен критерий, да се даде възможност на нападнатия се да се защити с всички средства.

От СДС са готови да предложат механизми и конкретни законодателни промени за реалното въвеждане на тези мерки.

Те припомнят, че винаги са били радетели за неприкосновеността на частната собственост и възможността гражданите да защитят себе си и своята собственост.

Бойко Борисов: Кражбата е кражба, не е отнемане

Бойко Борисов: Кражбата е кражба, не е отнемане

Премиерът иска неемоционално, а разумно уточняване на неизбежната отбрана

Припомняме, предложението за корекции в текстовете за неизбежна отбрана бе прието по време на заседание на Министерския съвет на 7 март 2018 г.. Премиерът Бойко Борисов нареди на вътрешния и на правосъдния министър - Валентин Радев и Цецка Цачева, много внимателно да обмислят съществуващата нормативна база и да направят предложения.

Поводът за това дойде след като пловдивски лекар застреля мъж, отишъл да краде в гаража му, а в няколко града бяха организирани протести с искане лекарят да бъде пуснат от ареста.

Три НПО-та внесоха подписка за разширяване на обхвата на неизбежната самоотбрана

Три НПО-та внесоха подписка за разширяване на обхвата на неизбежната самоотбрана

Подписката е организирана от националистически сдружени

Поканата за участие в работната група, която подготвя промени в института за неизбежна отбрана беше отхвърлена от мнозинството във ВСС. Въпреки че се разделиха при гласуването, главният прокурор и съдия номер едно бяха еднакво критични към корекции по спешност в Наказателния кодекс.

Панов и Цацаров с близка позиция за неизбежната отбрана

Панов и Цацаров с близка позиция за неизбежната отбрана

ВСС няма да участва в групата, която променя текстовете за самоотбраната в дома

По думите на главния прокурор Сотир Цацаров пpoмeни в НК бeз yчacтиeтo нa aĸaдeмичнaтa миcъл са "гoлям aбcypд". Той бе категоричен, че няма да прати прокурори в работната група.

Председателят на ВКС Лозан Панов упрекна изпълнитeлнaтa влacт в "aбcoлютнo пocлeдoвaтeлнa нeпpeдвидимocт пo oтнoшeниe нa зaĸoнoдaтeлcтвoтo", но настоя ВСС и съдът дa изпpaтят пpeдcтaвитeли, за да изразят нecъглacиe c "пpибъpзaни, нeoбмиcлeни и нeмoтивиpaни "peмoнти".

Борисов нареди да се прецизира неизбежната отбрана
Обновена

Борисов нареди да се прецизира неизбежната отбрана

Работната група трябва да предложи промени в чл. 12 на НК