Нужно е да се изготвят критерии и принципи, по които да се произнася КЕВР. Това заяви в ефира на БНР председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. Той коментира решението на народните представители КЕВР да може да контролира сделки за над 20 % от електроразпределителни, топлофикационни и газови дружества, включително и КЕВР да се произнесе по сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ у нас.

Разширяват правомощията на КЕВР

Разширяват правомощията на КЕВР

Текстовете в закона не били прецизни, но може да се регулират с подзаконови актове

По думите на Добрев притесненията са в две посоки. "Първата е дали държавата трябва да се намесва в този тип частни отношения, и ако приемем този текст за КЕВР, дали няма да продължим да приемаме подобни текстове, с които да се ограничава частната инициатива", обясни Делян Добрев. Второто притеснение е свързано с това, че текстът не е съвършен. "Той казва, че регулаторът ще проверява този тип сделки, т.е. дава тези правомощия на КЕВР, без да поставя рамка кога може да одобрява и кога може да отхвърля тези сделки. Няма критерии и принципи. Притеснението е, че един регулатор може да злоупотребява с това право", изтъкна депутатът.

Той предвижда през предстоящите месеци да бъдат допълнени предлаганите текстове.

"ГЕРБ бяхме против този текст заради посочените вече съображения, но не виждаме и някаква съществена щета, която може да се случи с приемането на този текст", заяви Добрев, но допълни, че коалиционните им партньори особено много държали на този текст. Това продиктувало политическо решение за подкрепа на предложението.

Имало подзаконова уредба и вътрешни нормативни документи, с които КЕВР може да реши за сделката с ЧЕЗ, без да се стига до плащане на компенсации от страна на държавата, за каквито предупредиха от ДПС. Той изтъкна, че е убеден въпреки липсата на ясни критерии, регулаторът може с вътрешнонормативни документи или с подзаконова нормативна уредба да създаде методика, по която по прозрачен начин да се вземат тези решения "за" или "против".

Разширяват правомощията на КЕВР

Разширяват правомощията на КЕВР

Текстовете в закона не били прецизни, но може да се регулират с подзаконови актове

"Все пак, ние като законодатели, за да не се предоверяваме на регулатора, е хубаво в бъдеще и в закона да бъдат записани критерии. Ако има критерии, тогава не би трябвало да имаме опасения, че някакво решение ще доведе до негативни последствия", допълни Добрев.

Припомняме, и в пленарна зала депутатът от ГЕРБ Делян Добрев отново посочи, че с промените се дава възможност на регулатора да проверява сделки като тази между ЧЕЗ и "Инерком България".

Юристи обаче щели да кажат дали новите текстове могат да действат със задна дата и да повлияят на сделката с "Инерком".

Добрев обаче смята, че промяната няма да има отношение към ЧЕЗ. Иначе той има съмнения около промените.

Според него текстовете кога КЕВР ще разваля сделка и кога ще я одобрява не са прецизни, което обаче можело да се уреди в поднормативните актове.

Припомняме, че след като на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп", последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

След избухването на скандала Гинка Върбакова заяви, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

От БСП започнаха подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.