Спирането на ТЕЦ Брикел, който произвежда енергийна суровина за месец около 100 000 тона за Бобов дол, ТЕЦ Русе, ТЕЦ Сливен, е предизборен ход, заяви в студиото на БНТ депутатът от ДПС Рамадан Аталай, като определи последните действия на кабинета на Кирил Петков като "престъпление".

Той припомни, че "Брикел" дава работа на 1300 души пряко и на още 700 души косвено и обърна внимание, че екологичните проблеми на предприятието са от много години, а министърът на екологията е решил да го затвори в последния ден и определи хода като предизборен.

Депутатът от ДПС коментира и новината за договорените седем кораба с газ, които няма къде да бъдат разтоварени. Ако е било възможно да се реши този въпрос, те би трябвало да са го решили. Казват - следващото правителство след нас и потоп, обясни Аталай.

Теменужка Петкова се съмнява, че танкерите с газ ще дойдат у нас

Теменужка Петкова се съмнява, че танкерите с газ ще дойдат у нас

Тя определи като кризисен пиар договорените седем танкера с втечнен газ

Той даде и друг пример. За това, че на обсъждането за КЕВР в НС са поискали изслушване на премиера, министъра на енергетиката и на Лена Бориславова.По думите на Аталай, обаче, в този момент Петков е бил в АЕЦ "Козлудуй", където "да подпише договор за нарушаване (на безопасността) на ядрената централа". Аталай визира диверсификацията на доставчиците на ядрено гориво.

"Без сертифициране от Агенцията по ядрено регулиране, ти да накараш ръководството на една ядрена централа да наруши безопасността си и то преди да отидеш на избори. Никой не казва, че не може и не трябва да има диверсификация, но натискът на премиера върху ръководството на едно предприятие, натискът на министъра на екологията върху друго предприятие, което осигурява топлина и електроенергия... ето ви три примера, които ви казах, че са свързани с престъпления и по които може да се търси отговорност от това управление рано или късно", каза Рамадан Аталай.

За връщането на Иван Иванов за председател на КЕВР Аталай каза, че то произтича от разпоредбите в Закона за енергетиката, които казват, че старият председател изпълнява длъжността си, докато е избран нов. След като няма избран нов, значи Иванов може да се върне веднага, смята Аталай.

Според него четвърто престъпление е, ако това правителство целенасочено се стреми да фалира "Булгаргаз". Той призова "премиерът по-бързо да спре да се занимава с енергетика и да сключва неизгодни договори за страната".

Делян Добрев: Проблемите за Топлофикация София предстоят

Делян Добрев: Проблемите за Топлофикация София предстоят

Ако столичани минат на ток, електропреносната мрежа няма да издържи