Министърът на енергетиката Росен Христов обяви две национални програми, които пилотно ще стартират в Бургас. Първата е за изграждане на над 200 зарядни станции за електромобили в близост до съществуващите подстанции от мрежата на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), съобщи Пресцентъра на Министерството на енергетиката.

"Подстанциите осигуряват нужното напрежение, така че автомобилите да могат да се зареждат бързо, буквално за 15-20 минути. Това е важна стъпка за стимулиране на използването на електрически автомобили", обясни Христов.

Втората програма е за изграждане на зарядни станции за водород за тежкотоварни камиони и автобуси на ключови места в страната. "Благодарение на активната роля на кмета Димитър Николов започваме от Бургас, като тук е предвидена и станцията за производство на зелен водород, така че да се затвори цикълът", допълни министърът. По думите му ще се ползва опита на Осло, както и партньорството по Норвежката програма.

Поводът за посещението на министър Христов в Бургас бе инспектиране и предсрочно пускане след ремонт на електропреносната мрежа, захранваща региона на града, която бе повредена от бурята през септември. Това наложи използването на алтернативни трасета, което обаче създаваше несигурност за зимния период.

"Поемаме ангажимент в инвестиционната програма на ЕСО да включим и обновяване на цялото трасе, което е от важно значение за региона, тъй като монтираните сега стълбове са по най-новите стандарти и са проектирани да издържат на тежки атмосферни влияния", подчерта Христов.

Изпълнителният директор нa ЕСО Ангелин Цачев обясни, че основното захранване на подстанцията се пуска 15 дни преди предвидения краен срок за завършване на ремонта. По думите му възстановяването на аварията е на стойност малко над 1 милион и 400 хиляди лева.

Той коментира и очакванията си за цените на газа през започналия вече отоплителен сезон:

"За момента нашите анализи показват, че може да разчитаме на едно стабилизиране на цените. Обявихме цените за декември. Те са все така достъпни. От порядъка на 145 лева /MWh се очаква да е цената за декември. Декември, януари и февруари са традиционно месеците с най-високи цени. Аз вярвам, че януари и февруари ще може да осигурим газ в този диапазон, така че зимата да мине сравнително меко откъм цени на горива и на газ."

Иван Хиновски очаква леко политическо поевтиняване на парното

Иван Хиновски очаква леко политическо поевтиняване на парното

Мартин Владимиров не вярва да има чувствителна промяна

В Бургас министърът на енергетиката и кметът на общината посетиха детска ясла, където е в ход реализирането на проект за геотермално отопление и охлаждане, финансиран по Норвежката програма, управлявана от Министерството на енергетиката.