"БНБ до този момент не е била обект политически противоборства. Обикновено се търси някакъв консенсус за тази изключително важна национална институция. Досега се е намирало. Надявам се и този път така да завърши с избора на консенсусна фигура, която наистина може да представлява единството на българската финансова система, за която се грижи и самата централна банка".

Това заяви финансистът Емил Хърсев в студиото на "Денят ON AIR" на Bulgaria ON AIR.

Той обърна внимание, че не е добре да се избира управител на БНБ напук.

Андрей Гюров оттегля кандидатурата си за БНБ

Андрей Гюров оттегля кандидатурата си за БНБ

ПП няма да подкрепят кандидата на ИТН

В  БНБ се управлява най-големият фонд от налични пари в България и според него идеята за контрол върху този фонд е интересна за политиците от всякакви партии.

"Когато става въпрос за контрол и за възможност за влияние, ние се сещаме не толкова за паричните фондове, които се управляват, тъй като там има строг регламент. По-скоро става въпрос за надзора върху банковата система и, разбира се, при едно присъединяване към европейската система на централните банки за избора на ценни книжа, в които би се инвестирало, средства на Европейската централна банка и начина на организиране на рефинансирането на търговските банки. Все неща, с които има пряк търговски интерес", коментира Хърсев.

По думите му, Каримански отговаря на критериите и проблемът не е в неговата личност, а има чисто политически проблем. Гостът обясни, че се изискват различни качества за управител на БНБ и представител на България в Централната банка. Той обясни, че представител на България в Централната банка е ниска чиновническа позиция, без пряк професионален ангажимент и не мисли, че човек в разцвета на кариерата си като Каримански има нужда от такава почетна, добре платена, но глуха позиция.

"Работата на управителя на БНБ е да координира. Това е една от най-големите финансови институции в страната. Проблемът не касае Централната банка, той касае едни чисто политически борби. Аз мисля, че хора, които са доказали, че могат да оглавят БНБ, има в самата Централна банка. Най-малкото действащият управител е доказал, че се справя с този пост. Решението е политическо. Това, че политици правят този избор, не означава, че непременно трябва да го правят за политик. Според мен биха могли да се обединят около фигура, която без да има ясно изразена политическа позиция, обединява този екип, който отговаря за изпълнението на много важни функции", обясни Хърсев.

БСП не взима страна и няма да гласува в зала за Каримански

БСП не взима страна и няма да гласува в зала за Каримански

Румен Гечев: Не можем да си позволим да внасяме допълнителен шум

Припомняме, че председателят на ПП Андрей Гюров оттегли кандидатурата си за гуверньор на БНБ.

По думите му сега всички е в ръцете на ИТН.

Коалиционните партньори обаче няма да подкрепят кандидатурата на Любомир Каримаснки, каза Гюров.

Гюров коментира и вчерашното изказване на Тошко Йорданов, че ПП прилага политически рекет. По думите му всичките кампании и дискусиите са проведени открито пред обществото. Няма никакви договорки и сделки на тъмно, няма политически рекет.

Оттеглянето на кандидата на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров показвало какво значи истинско лидерство, заяви министър-председателят Кирил Петков. И отново призова - най-разумният ход бил "Има такъв народ" също да оттеглят кандидата си Любомир Каримански.

Тошко Йорданов за стола в БНБ: Това е политически рекет

Тошко Йорданов за стола в БНБ: Това е политически рекет

Намекват, че едва ли не ние ще вземем и ще продължим на ГЕРБ