В началото на мандата рискът от неизпълнение на приходната част на бюджета е бил около 1 милиард лева. Това обясни премиерът Пламен Орешарски по време на блиц контрола в парламента.

Завършваме годината с неизпълнение на приходите с около 200-250 милиона лева, подчерта той. 240 милиона лева е невърнатото  ДДС за 2013 година, стана ясно още от думите на министър-председателя.

Премиерът припомни, че е заварил дължимо ДДС към българския бизнес в размер на около 700 милиона лева.

Около 1,5 милиарда лева е дефицитът, с който завършва предходната година.

Петър Кънев от БСП се поинтересува за очакваното изпълнение на бюджет 2013, какво се случва с държавния дълг и какво е състоянието на фискалния резерв. Той поздрави МФ и премиера за действията им към бизнеса. Само за ноември и декември в бизнеса са вкарани милиард лева, по думите му.

Кънев обясни на ГЕРБ, че техният финансов гуру, както той се изрази за Симеон Дянков, блокирал 1,2 милиард лева на българския бизнес. Българският бизнес доказа, че когато държавата е коректна с него и той е коректен към нея, заяви социалистът.

Заинтересовани за бизнеса бяха от ДПС и попитаха вицепремиера Даниела Бобева за ангажиментите на държавата към малките и средни предприятия.

Някои от проблемите на нашите малки и средни предприятия (МСП) са проблеми и на европейските малки и средни предприятия, обясни тя.

Все пак в последните години родните МСП били затруднени в достъпа им до финансиране.

Бобева обясни, че предстоят законодателни промени за стимулиране активността на малкия и среден бизнес, както и мерки за подобряване достъпа на МСП до финансиране.

Румен Гечев от БСП пък се интересува от динамиката на инвестициите, как ще се стимулират и чуждите инвестиции у нас. Премиерът Пламен Орешарски обясни, че картината за инвестиции ще бъде лоша.

Той обясни, че свиването на инвестициите през 2013 спрямо 2012 е двойно. По моя прогноза тенденцията ще запази своята инертност още известно време, обясни министър-председателят.

Имаме умерено оптимистични очаквания за инвестициите през 2014 година, посочи той. Очакваните инвестиции през тази година са в размер на около 2 милиарда лева.

Всеки по-голям инвестиционен проект, по думите му, ще получи държавна подкрепа. Ще бъде трудно, но желая ви успех, пожела на министър-председателя Петър Кънев.