Без управител остава общинската болница в Дупница, съобщи БНР.

Причината е, че на поредния конкурс за директор досегашният шеф - д-р Михаил Кметски е показал недостатъчен резултат, за да запази поста си, според председателя на Общинския съвет Емил Гущеров. Д-р Кметски е бивш директор на Регионална здравна инспекция - Кюстендил.

Дали ще има нов конкурс за избор на директор на общинската болница ще стане ясно на заседание на общинския съвет на 28 септември.

За последните три години болницата бе ръководена от шестима управители. Въпреки кадровите промени, задълженията на лечебното заведение са около 2 милиона лева. От началото на 2018 година болницата се ръководи от прокурист.

За пръв път обаче за първото шестмесечие на 2018 година здравното заведение е на печалба от около 170 хил. лева. Болницата е погасила 320 хил. лева от старите си задължения, каза прокуристът Мария Иванова.

Преразглеждат клиничните пътеки на общинските болници

Преразглеждат клиничните пътеки на общинските болници

В понеделник е срещата между НЗОК, МЗ и Сдружението на общинските болници

В болницата имаше съкращения - от 330 броят на работещите вече е около 220 души - медици и персонал. За да функционира медицинското заведение, е взет 1 милиона лева банков кредит, гарант по който е Общината.

В Дупница има и частна болница и общинската трябва да съществува в условията на остра конкуренция с нея.

Здравните синдикати искат отделен фонд за общинските болници

Здравните синдикати искат отделен фонд за общинските болници

Голяма част от 121 лечебни заведения са в технически фалит

Припомняме, Тимчев беше обвинен в това, че е упражнявал професия без съответна правоспособност. Оказа се, че бившият шеф на болницата в Дупница не е притежавал редовна диплома.

Производството срещу него беше във връзка със сигнал от Агенция "Медицински одит" и председателя на Общински съвет - Дупница. В сигнала беше посочено, че временно назначеният за управител на МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Дупница Росен Тимчев представил в Агенцията по вписванията копие от диплома за завършено висше образование със специалност "Здравен мениджмънт". Проверка на МОН показала, че дипломата е фалшива.

Росен Тимчев става директор на болницата в Дупница през март 2016 година

Според съда в периода от 29 февруари до 5 декември 2016 година Тимчев е упражнявал професия, свързана със здравеопазването на населението - Управител на МБАЛ "Св. Иван Рилски" ЕООД в Дупница, без да има съответна правоспособност.

Бавната смърт на общинските болници

Бавната смърт на общинските болници

И насред цялата тази здравна шизофрения стои пациентът от малкото населено място, за чиято тиха трагедия едва ли ще чуем

На 19 май 2016 година, когато именно Тимчев е директор на заведението, центърът за хемодиализа към дупнишката болница е закрит.
След закриването на центъра Тимчев решил да направи бартер - дал два апарата за хемодиализа срещу ремонтирането на покрива на сградата на болницата. Документи обаче показват, че след сключването на договора ремонт на покрива не е правен. Междувременно апаратите са продадени на болницата в Троян.

На 11 август 2017 г. стана ясно, че бившият шеф на болницата в Дупница - Росен Тимчев, е осъден на "Пробация", след като разследване показа, че той има фалшива диплома. На 11 август 2017 г. Районният съд в Дупница одобри споразумение, постигнато между Районна прокуратура - Дупница и Росен Тимчев.

Общинските болници протестираха за час

Общинските болници протестираха за час

Граждани подкрепиха лекарите си под лозунга: "Спрете унищожаването на общинското здравеопазване"

По негово време - февруари 2017 г. болницата изтегли над 1 млн. лева кредит.