Институциите нямат данни питейната вода в Перник да е замърсена, заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред БНР. Пробите за Перник се вземат от 14 пункта, уточни той.

От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) контролират регулярно качеството на питейната вода, която тече от чешмите в Перник и взема проби от обособени пунктове, за да може ако има отклонения да се дадат предписания на ВиК операторите в общините. За Перник в момента няма отклонения в качеството на водата, заяви д-р Ангел Кунчев.

"Това е нещо, което се прави непрекъснато. Знаете, че имахме няколко такива различни резултата още по коледните празници, след това след - Нова година, точно по същия начин е реагирано, много бързо, осигурена е питейна вода за хората, така че не се стигна до никакъв взрив на инфекциозни заболявания", каза д-р Кунчев. 

Мая Манолова: Кризата в Перник скоро ще се превърне в национална

Мая Манолова: Кризата в Перник скоро ще се превърне в национална

Следват Шумен, Търговище, Ловеч, Габрово, Плевен, Сливен, състоянието на язовир "Камчия" за Варна и Бургас

Той заяви, че се наблюдава и заболеваемостта, за да може навреме да хванат, ако има някакъв процес. "За щастие, трябва да ви кажа, че към момента няма никакво завишаване в тази област. Напротив, дори в някои съседни области, където съвсем редовно си има вода, има повече проблеми, отколкото Перник", заяви държавният здравен инспектор.

Станалият известен в последните години международен кукерски фестивал няма да се проведе в Перник, заради рискове от епидемия.

По думите на Кунчев официално регистрираните участници са 7-8 хиляди. Те трябва да се настаняват, освен това трябва да се изхранват 150-200 хиляди души. Това ще създаде прекалено големи рискове, допълни д-р Ангел Кунчев. 

От "Стомана" Перник искат 10 000 куб. вода за януари

От "Стомана" Перник искат 10 000 куб. вода за януари

Нямало да навредят на потреблението на хората

Припомняме, че бедственото положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември 2019 г., след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 г. Новоизбраният кмет на Перник Станислав Владимиров е категоричен, че вина носят управляващите и сигнали за опасност е имало още в началото на годината. Кризата струва постовете както на областния управител Ирена Соколова, така и на управителя на ВиК Перник.

Според заключението от проверката на Районната прокуратура има данни за безстопанственост, затова и производството бе прехвърлено към Специализираната прокурата, тъй като касае престъпления по служба (безстопанственост) спрямо длъжностни лица от висок ранг - тогава се визираха минстрите на МОСВ и МРРБ.

На 09 януари 2020 г. имаше спецакция в сградата на МОСВ. Претърсен е и дома на екоминистър Нено Димов. Нено Димов бе арестуван с мярка за задържане за 24 часа, след проведената вчера операция на службите в Перник и в Министерство на околната среда и водите. От Министерството са били иззети документи.

10 януари 2020 г., министър Димов подаде оставка. Той остава в ареста за сега.