Сигнали за отровна вода от различни краища на страната постъпвали във временната комисия за урана в Хасково. Сигнали дошли за вода с манган в Монтана, вредни елементи имало и в Раковски и Крушаре, казват от временната комисия.

Отново уран във водата на Хасково

Отново уран във водата на Хасково

Водата да не се пие и използва за приготвяне на храна

Депутатите искат да се създаде междуведомствена комисия, която да следи чистота на водата. В нея да влязат Министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите, на здравеопазването, на икономиката, на земеделието, храните и горите и научните институти към БАН.

БАН изследват водата в Хасково

БАН изследват водата в Хасково

По експертиза, назначена от Районна прокуратура - Хасково

Временната комисия не може да си свърши работата, заради продължителни проби. Тази комисия ще трябва да действа своевременно. Левицата поиска в нея да влязат и представители на общините.

Трябвало да е ясно кой за какво отговаря, според председателя на временната парламентарна комисия Георги Колев. В случай на констатации за отровна вода трябвало да има ясен механизъм на действие - така и хората щели да са по-спокойни, допълни още Колев.

Скандалът с повишеното ниво на уран във водата на Хасково гръмна в началото на април месец. Тогава излязоха на яве не само повишените стойности на отровния елемент във водопроводната система, но и имаше обвинения от страна на опозиция БСП, че и предишното правителство на ГЕРБ е знаело за опасността, но не е уведомило населението от страх от недоволство и намаляване на предизборните резултати. Здравните власти увериха, че са взети всички мерки и опасност за населението няма. От Федерацията на потребителите в България обявиха, че превишените нива са още от октомври миналата година, но това е останало скрито.

Тогава в 44-то Народно събрание бе сформирана и специална временна комисия, която да разследва случая, включително и източникът на уран във водата. Пред същата тази временна комисия главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев увери, че не се установява уран никъде във водопроводната система.

Само преди четири дни обаче от РЗИ Хасково отново забраниха използването на водата за питейни нужди и готвене в Хасково.

Въпреки това от различни места в страната продължата да пристигат сигнали за влошено качество на водата - Велинград, Първомай и др., като последният случай е за повишени нива на арсен в три монтански села