Лекари и служители на болница "Пирогов" излязоха на пореден протест, съобщава bTV.

Те настояват отстраненият директор проф. Асен Балтов да бъде върнат на поста му.

Според тях най-обидното е, че за по-малко от два месеца всички работещи от герои изведнъж са се превърнали в мошеници, които източват Здравната каса.

Медиците отново блокираха и кръстовището при болницата.

Протестиращите носят плакати, с които искат оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

Казусът с "Пирогов" - сблъсък на два принципа

Казусът с "Пирогов" - сблъсък на два принципа

Спорът между болницата и НЗОК трябвало да остане институционален

Лекарите са категорични, че протестите ще продължат, докато не бъдат изпълнени исканията им, а името на "Пирогов" - изчистено.

Пред БНТ началникът на COVID отделението д-р Камен Данов обясни, че медиците имат три основи искания - незабавна оставка на Стойчо Кацаров, незабавна оставка на Петко Салчев и въвеждане на клинична пътека за лечение на постковид усложнения.

Запитан дали последното им искане е свързано с неяснотите лежал ли е служебният министър в болницата по клинична пътека след COVID усложнение, той отговори: "Това решение го взехме, защото пациентите имат нужда. Дали е лежал, или не е лежал, просто нивото там стана вече толкова махленско, на ниво кръчма или нещо такова. Всички колеги са безумно обидени".

Припомняме, директорът на "Пирогов" Асен Балтов беше отстранен от длъжност, след като проверка на НЗОК установи нарушения за над 1 млн. лв. с изписани средства за лечение по две диагнози - чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. Уволнението предизвика редица реакции, предимно негативни, а тази сутрин пироговци излязоха да протестират в подкрепа на бившия директор.

Самият здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че е бил един от фалшивите пациенти на "Пирогов". След като беше обвинен в лъжа от лечебното заведение и от бившия здравен министър Костадин Ангелов, той заяви, че е готов да докаже правотата си с документи.

КНСБ против дискредитирането на "Пирогов" и проф. Балтов

КНСБ против дискредитирането на "Пирогов" и проф. Балтов

Синдикатът притеснен, че се посяга на единствената спешна болница у нас