Лекарите от "Пирогов" прекратяват протестите. Това съобщават от спешната болница.

Решението идва, длед като вчера в Министерството на здравеопазването се състоя среща между ръководството на МЗ, БЛС и началници на клиники в "Пирогов".

На нея и двете страни изказаха съжаление за разменените нелицеприятни реплики, довели до напрежението.

Освен това беше решено установените административни нарушения от НЗОК да бъдат разгледани от компетентните органи.

Ръководството на МЗ има доверие и продължава да има доверие към лекарите и целия медицински персонал на УМБАЛСМ "Пирогов", посочват от болницата и допълват, че страните са се обединили около факта,че е необходима здравна реформа, с която да се намали възможността в бъдеще да има такива недоразумения.

"Пирогов" продължава протестите въпреки извинението на МЗ

"Пирогов" продължава протестите въпреки извинението на МЗ

Медиците обаче размислиха да се местят пред президентството

След изказаните становища между страните, взели участие в дебатите, синдикатите към болницата смятат, че животът и здравето на пациентите са най-важни и затова е неуместно участието в протестни действия.

Припомняме, по-рано днес се очакваше, че пироговци отново ще излязат на протест въпреки извиненията на МЗ. Протестът трябваше да се състои отново пред болницата пред болницата въпреки вчерашната заявка, че ще се преместят пред президентството и ще търсят отговорност от президента Румен Радев, тъй като той е избрал състава на служебния кабинет.

Междувременно стана ясно, че бившият директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов е бил приет в интензивното отделение на болницата. 

Директорът на "Пирогов" Асен Балтов беше отстранен от длъжност, след като проверка на НЗОК установи нарушения за над 1 млн. лв. с изписани средства за лечение по две диагнози - чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. Уволнението предизвика редица реакции, предимно негативни, а тази сутрин за пореден път пироговци излязоха да протестират в подкрепа на бившия директор.Самият здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че е бил един от фалшивите пациенти на "Пирогов". След като беше обвинен в лъжа от лечебното заведение и от бившия здравен министър Костадин Ангелов, той заяви, че е готов да докаже правотата си с документи.

Правят проверка на проверката на "Пирогов"
Обновена

Правят проверка на проверката на "Пирогов"

МЗ, спешната болница и БЛС си размениха извинения