Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов удължи до 31 януари 2021 г. срокът на въведените временни противоепидемични мерки.

Уточнява се, че от 4 януари учениците от първи до четвърти клас ще се завърнат в училищата, а от същия ден отварят и детските градини и яслите.

За преразглеждане на мерките настояват граждани в петиция

За преразглеждане на мерките настояват граждани в петиция

Те настояват за възможност за присъствено или хибридно обучение за всички ученици

Също от 4 януари галерии и музеи отварят при заетост на местата до 30% от общия им капацитет, спазване на дистанция от 1,5 метра, както и задължително носене на предпазни маски. Театрите ще продължат да работят при правилата, наложени на 25 ноември, т. е. с 30% от капацитета си, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 метра и носене на маски.

Преустановяват се всички колективни спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за деца до 18-годишна възраст. Изключение се допуска само за картотекирани спортисти към спортните федерации. Всички спортни мероприятия ще се провеждат без публика.

Ресторантите към хотелите ще работят при използване на капацитета им до 50% и при ограничено работно време - от 6:00 до 22:00 часа.

Проф. Асен Балтов: Тези мерки вършат работа, не се налага затягането им

Проф. Асен Балтов: Тези мерки вършат работа, не се налага затягането им

Хората трябва да са здрави, когато се ваксинират

Моловете остават затворени, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други доставчици на съобщителни и комунални услуги и услуги по химическо чистене в тях.

Продължава забраната за посещения във всички заведения за хранене и развлечения. Допускат се само доставки или взимане на храна за дома и офиса.

Ресторантьорите не виждат светлина в тунела на мерките

Ресторантьорите не виждат светлина в тунела на мерките

Случило се това, което очаквал браншът - поредното неспазено обещание

Игралните зали и казината няма да работят.

Фитнес центровете и залите за групови занимания към тях остават затворени.

Продължава забраната и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

Удължаването на мерките отчита тежките случаи и смъртността

Удължаването на мерките отчита тежките случаи и смъртността

НОЩ иска повече хора да стигнат неразболели се до ваксината