Предстоящите мащабни реформи в здравната система са експеримент с човешкия живот. Това коментира пред bTV членът на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца Пенка Георгиева. Тя допуска, че е възможно да има и лобистки интереси зад промените, включени в преходните и заключителни разпоредби на проектозакона за Бюджет 2019.

Според промените, от началото на 2019 година Фондът за лечение на деца в чужбина минава на подчинение на Здравната каса. В надзора на Здравната каса няма подготвени хора, които да разглеждат специфичната документация, смята Георгиева.

Закриват Обществения съвет към Фонда за лечение на деца

Закриват Обществения съвет към Фонда за лечение на деца

Ако Фондът премине към Касата, каквито са предвижданията според Бюджет 2019

По думите й Фондът за лечение на деца не лекува само деца в чужбина. "Най-големият риск е за децата с левкемии и децата с тежки онкологични заболявания. На всяко заседание на 10-15 деца се плащат лекарства, които не се поемат от Касата. От 1 януари как ще живеят тези деца с левкемия? Д-р Дечо Дечев си прави експерименти с тези деца", заяви Георгиева.

Съветът към Фонда ще бъде закрит, именно той беше звеното, което се занимава със заявленията на тежко болни деца. "Не може да тръгнеш срещу децата на България", заяви Георгиева.

МЗ мисли дали да го има Обществения съвет към Фонда за лечение на деца

МЗ мисли дали да го има Обществения съвет към Фонда за лечение на деца

Преструктурират Здравното министерство

Въпросът е след 1 януари как децата ще намерят помощ за лечението си. Ако Дечев ще ги спира, ще умират ли; ако ще ги пуска да се лекуват, ще се извини ли публично на членовете на Обществения съвет, запита Пенка Георгиева.

Тя акцентира и върху законови проблеми - за какво Касата има право да плаща. Например - няма как да се поемат разходите за терапия в Турция или във Великобритания след Брекзит.

Пациентски организации "Заедно с теб" остро разкритикуваха шефа на НЗОК

Пациентски организации "Заедно с теб" остро разкритикуваха шефа на НЗОК

Дискредитирал работата на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца

Относно твърденията на председателя на Здравната каса д-р Дечо Дечев, че са допускани злоупотреби с офертите за лечение, Георгиева препоръча зам.-управителя на Касата да се занимае с тях. Именно зам.-управителят разписва формулярите - това никога не е било отговорност на Фонда, каза тя.

Според нея не е нарушение заявления да идват и без оферта, защото чуждите болници не могат да предоставят винаги прогнозна сума за лечение.

Георгиева призова съветниците на д-р Дечо Дечев да си преосмислят отношението към българските деца.

Пациентски организации скептични към финансовите идеи на МЗ

Пациентски организации скептични към финансовите идеи на МЗ

НПО-та определят като основен проблем в здравоопазването доплащането

Според нея проблемно е и сливането на Агенцията по трансплантации с медицинския одит, които се обединяват в една мегаагенция. Възможно е интересите на нуждаещите се (сред които вече има и починали) да бъдат пренебрегнати заради очертаващия се голям скандал с новата структура около пререгистрирането на лечебни заведения, лекарски кабинети и лаборатории.