Запасите от откритото неотдавна находище на петрол в Южна Англия, недалеч от лондонското летище "Гетуик", може да достигнат 100 милиарда барела, твърдят геолози, съобщава money.bg.

Миналата година, припомня БиБиСи,  проучвателната компания UKOG направи пробни сондажи около летището. Техният анализ показва, че съдържанието на петрол в този регион съдържа повече от 60 млн. барела на квадратен километър.

Но експертите признават, че може да се извлече малка част от тях. Например, за 40 години работа от петролните находища в Северно море са добити като цяло около 45 милиарда барела.

„Мисля, че сме направили много важно откритие - възможно е това да е най-голямото находище на Британските острови, намерено за последните 30 години", заявява пред медията шефът на UKOG Стивън Сандерс.

Според специалистите на компанията, по-голямата част от петролните залежи под Гетуик се намират на дълбочина 750-900 метра.

По опита на подобни находища в САЩ и Сибир може да се предположи, че на промишлен добив подлежат до 15 процента от намиращата се там суровина.
Но даже и това количество стига, благодарение на него, към 2030 година страната да задоволява 30 на сто от енергийните си потребности.

Освен това и последните изследвания на Лондонския кралски колеж показват, че в южната част на Великобритания може да се открият значително по-големи количества петрол от считаното по-рано.