Германия обмисля да национализира участъци от газопровода "Северен поток 2", съобщава сп. "Шпигел".

Министерството на икономиката на страната проучва възможността за трансформиране на части от газопровода в терминална връзка за втечнен природен газ на брега на Балтийско море.

"Северен поток 2" вече е свързан с разпределителната мрежа и участъкът може да транспортира газ директно до Южна Германия. Има обаче опасения, че повдигането и разделянето на тръбите ще създаде проблеми за околната среда. Подобна работа ще изисква и допълнителни одобрения.

Новината идва на фона на засилващата се загриженост относно доставките на природен газ от Русия. През последните седмици цената на синьото гориво се покачва, докато в Европа няколко държави се опитват да намалят зависимостта си от руския газ.

Германия влезе във Фаза 2 от своя тристепенен авариен план при недостиг на газ вчера, но засега без да задейства клауза, която позволява да се увеличават цените за газ към крайните клиенти.

Германия затяга мерките заради недостига на газ
Обновена

Германия затяга мерките заради недостига на газ

Вицепремиерът Роберт Хабек призова гражданите за икономии

Фаза 2 е предвидена да действа в случаите, когато правителството вижда висок риск от дългосрочен недостиг на газ и теоретично дава възможност за повишаване на цените на синьото гориво за индустрията и домакинствата и по този начин да се постигне намаляване на търсенето.

Изправена пред намаляващите газови потоци от основния си доставчик Русия, водещата европейска икономика беше във Фаза 1 от своя план за извънредни ситуации още от края на март.

За преминаване към Фаза 2 се заговори, след като руският доставчик "Газпром" намали потоците през газопровода "Северен поток 1" до едва 40% от капацитета миналата седмица.

Вчера върховният представител на ЕС по въпросите на климата Франс Тимерманс съобщи, че десет страни от ЕС сега в момента засегнати от съкращения на доставките на газ от Русия.

МАЕ: Европа незабавно да се подготви за пълно спиране на руския газ

МАЕ: Европа незабавно да се подготви за пълно спиране на руския газ

Намалените газови доставки от Русия имали за цел да попречат на Европа да запълни газохранилищата си