Русия е изпратила на Турция две предложения, свързани с междуправителствени споразумения за „Турски поток" - за първата отсечка и за четирите отсечки. Това съобщава представител на руското енергийно министерство, цитиран от ТАСС.

„Ние изпратихме две предложения на Турция. Понастоящем турската страна обмисля тези предложения", казва представителят.

Миналата седмица руският енергиен министър Александър Новак каза, че Русия е готова да подпише междуправителствено споразумение за първата отсечка от „Турския поток" в рамките на една-две седмици. Преди това се появиха информации, че преговорите между двете държави са преустановени. Новак отрече това.

Той обясни, че са предоставили техния проект на турската страна, която се запознава с него. Новак допълни, че Русия очаква отговор на предложението.

По-рано източник от руското енергийно министерство, каза, че на ниво ръководители на държавите (Русия и Турция) е взето решение относно поетапно изпълнение на проекта. По този начин страните преговарят по документите за първата отсечка, която ще доставя руски газ само за нуждите на републиката. Източникът уточни, че междуправителствено споразумение за отсечки от 2 до 4, по които се очаква да се осъществява трансфер на страните от Европейския съюз, ще бъде включено в отделен документ.

На 3 август турският министър на енергетиката и природните ресурси заяви, че Русия е изпратила искане за четири отсечки на газопровода.