Фармацевтичната компания AstraZeneca заяви в понеделник, че нейната ваксина срещу COVID-19, Vaxzevria, е одобрена от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) като трета бустерна доза при възрастни, като това е станало миналата седмица, предава Ройтерс.

Ваксината вече може да се използва като бустер, следвайки схемата с две дози Vaxzevria или от тези, които преди това са били ваксинирани с иРНК ваксини, като тези, произведени от Pfizer и BioNTech или Moderna.

"Осигуряването на по-дълга продължителност на имунната защита е от съществено значение за дългосрочното управление на COVID-19 в световен мащаб, а бустерите могат да се справят с отслабването на защитата с течение на времето, което се наблюдава при всички графици за първична ваксинация до момента", каза Мене Пангалос, изпълнителен вицепрезидент на научноизследователската и развойна дейност в AstraZeneca в специално изявление.

Комисията на Европейската агенция по лекарствата одобри Vaxzevria като бустер миналия четвъртък, само седмици след като регулаторът подкрепи използването на ваксината Comirnaty на Pfizer-BioNTech като бустер за възрастни, които преди това са били инокулирани с други ваксини.

Нигерия унищожи 1 млн. ваксини на AstraZeneca с изтекла годност

Нигерия унищожи 1 млн. ваксини на AstraZeneca с изтекла годност

Те са били дарение от други държави

Няколко производители на ваксини посочиха, че повечето ваксинации тази година ще бъдат бустерни ваксини или първи инокулации за деца, които все още получават регулаторни одобрения в световен мащаб.

Обикновено последната дума за употребата на продуктите в Европейския съюз се решава от Европейската комисия.

Припомняме, че ваксината на AstraZeneca, която получи много широко разпространение заради ниската си цена бе обвинена за предизвикване на тромбози при жени в млада възраст и след няколко смъртни случая в различни страни в Европа, тя бе практически спряна за употреба или се препоръчваше само при по-възрастни пациенти. Тя се произвежда в заводи на AstraZeneca на територията на ЕС, както и от най-големият производител на ваксини в света - индийския институт "Серум". Там се произвежда и аналогична ваксина, но с друго наименование, която се използва също много широко в самата Индия, във Велоикобритания и други страни по света.

Изследване: Трета доза от AstraZeneca генерира високи антитела срещу Омикрон

Изследване: Трета доза от AstraZeneca генерира високи антитела срещу Омикрон

Бустер от препарата на компанията силно повишава имунитета