Представители на руската компания „Газпром", италианската Eni, френската „Електрисите дьо Франс" и германската „Винтерсхал" подписаха ключово споразумение за „Южен поток" относно реализацията на проекта за строителството на газопровода.

В присъствието на руския премиер Владимир Путин в Сочи подписите си положиха шефът на „Газпром" Алексей Милер, генералният директор на Eni Паоло Скарони, генералният директор на EdF Анри Проглио, както и председателят на Wintershall Харолд Швагер, съобщава РИА Новости.

По-рано шефът на „Газпром" Алексей Милер заяви, че италианската компания Eni трябва да получи 20%, "Газпром" - 50%, "Електрисите дьо Франс" и "Винтерсхал" - по 15%.

В „Южен поток" влязоха нови акционери от Германия и Франция. Присъединяването към проекта на големи европейски енергийни компании се явява ярко свидетелство за признаването от страна на ЕС за необходимостта от този проект, заяви след подписването на споразумението Алексей Милер.

Той е категоричен, че „Южен поток" създава не само допълнителен маршрут за безопасни безпроблемни доставки на руски газ в Европа, но и дава мощен импулс за икономическото развитие на страните от Централна и Югоизточна Европа.

От своя страна Харолд Швагер добави, че акционерите в проекта с общи усилия могат да укрепят надеждността на газоснабдяването в тези страни от ЕС, които са разположени в Югоизточна Европа и с които „Газпром" и Wintershall вече дълги години си сътрудничат.

Анри Проглио отбеляза важността на това споразумение, както и преимуществата от тясното сътрудничество с четирите големи световни играчи в сферата на енергетиката, каквито са участниците в проекта.

Компанията Eni има дългогодишни партньорски отношения с Русия и „Газпром". Присъединяването на другите две европейски компании се явява важна крачка по пътя за консолидацията на партньорските отношения между Европа и Русия, каза и Паоло Скарони.

Проектът предвижда преминаването на магистрален газопровод по дъното на Черно море от Новоросийск до българския град Варна. От България „Южен поток" ще се раздели на две части - през Гърция към Италия и от Сърбия към Унгария и Австрия.

Първото количество газ в размер на 15,75 млрд кубически метра трябва да тръгне не по-късно от 2015 година. Алексей Милер увери, че проектът ще върви по график.

От Европейската комисия започнаха кампания против проекта „Южен поток" преди подписването на споразумението. Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер оцени руския проект като опит да се предотврати реализацията на проекта Южен енергиен коридор за доставки на газ в Европа, който цели да намали зависимостта на стария континент от руския газ.