Гледката на френския президент Еманюел Макрон и неговите служители да пият бира на лодка с германските си колеги в Хамбург тази седмица ще илюстрира трайното френско-германско приятелство, съобщава "Ройтерс".

Неформалното "тиймбилдинг" упражнение - традиция на германското правителство, цели да опровергае борбата за власт между двете най-големи сили в Европейския съюз и нейното въздействие върху редица проекти на ЕС.

От съвместни програми за отбрана до ядрена енергетика или отношенията с Китай - Париж и Берлин са в противоречие по все повече въпроси.

В своя реч през август Макрон даде публичен израз на разочарованието си, като нарече позицията на Германия по отношение на ядрената енергетика "историческа грешка".

Франция е една от страните с най-голямо ядрено захранване в света и произвежда над 70% от електроенергията си чрез своите реактори.

Нарастващото напрежение между Париж и Берлин разкрива не само спорове по технически въпроси, но и прекъсване на доверието между две правителства, които се борят за основни икономически интереси и имат различна визия за бъдещето на ЕС.

"Имам впечатлението, че двете правителства не разговарят по важни теми, а когато го правят, то е само чрез медиите и понякога необмислено", заяви Детлеф Зайф, председател по европейските въпроси на германския Христиандемократически съюз.

Китай и Германия възобновяват търговските разговори, прекъснати заради пандемията

Китай и Германия възобновяват търговските разговори, прекъснати заради пандемията

Последният кръг се проведе през 2019 г., а от тогава настъпиха много промени в отношенията ЕС - Китай

Тази липса на комуникация е причината Берлин да предложи по-неформалната среща тази седмица, обясни на свой ред френски служител.

Най-трудната битка е за реформата в електроенергетиката на ЕС.

Френските власти са огорчени от това, което те описват като опит на Германия да саботира конкурентоспособността на ядрената промишленост на Франция, чиято евтина електроенергия може да им даде конкурентно предимство на фона на затрудненията на Германия с високите цени на газа.

"Отправната точка за всички тези спорове е антиядрената политика на Германия, която се простира отвъд нейните граници", отбеляза Марк-Антоан Ейл-Мацега, ръководител на базирания в Париж енергиен център на мозъчния тръст IFRI.

Германия реши постепенно да се откаже от ядрената енергия след аварията в АЕЦ "Фукушима" в Япония през 2011 г., като затвори последните си реактори през април.

Тъй като достъпът на страната до евтин руски газ бе прекъснат след низбухването на войната в Украйна обаче, нейната индустрия се бори с растящите разходи за електроенергия.

"Те се простреляха в крака и сега искат да стрелят и в нашия, за да сме квит", отбеляза френски служител, пожелал анонимност.

Германия вече смята Китай за системен съперник, а не за търговски партньор

Германия вече смята Китай за системен съперник, а не за търговски партньор

Аналена Бербок останала "повече от шокирана" от визитата си в Пекин

Германия и някои други страни членки на ЕС настояват за по-строги правила за държавна подкрепа за цените на електроенергията. Властите в Берлин се опасяват, че Париж ще предложи подкрепяни от държавата договори с фиксирана цена за ядрена енергия на своята национална енергийна компания "Електрисите дьо Франс" и ще използва събраните приходи за подкрепа на френската индустрия.

В Германия има опасения и че Франция може да привлече компании през река Рейн с по-евтина енергия.

"Франция вече не изглежда да е в настроение за компромис", посочва Волфганг Мюнхау, запознат с френско-германските преговори.

Дипломат от ЕС коментира, че разпадането на отношенията между двете страни би затруднило Съюза за постигането на съгласие по други ключови решения, като например бъдещата форма на подкрепа за Украйна.

Освен липсата на химия между френския президент и германския канцлер Олаф Шолц, противоборството между двамата произхожда от две различни визии за света.

Концепцията на Макрон за "стратегическа автономия", която предвижда Европа да не разчита на външни сили в сектори, които биха могли да ѝ осигурят политически лостове, се сблъсква с историческото разчитане на Германия на американския военен чадър.

Фискалните правила на ЕС скараха Франция и Германия

Фискалните правила на ЕС скараха Франция и Германия

Малко вероятно дебатът да бъде разрешен преди края на годината

Решението на Берлин да стартира системата за противовъздушна отбрана "Европейски небесен щит" с американско и израелско оборудване, а не с френско-италианско, бе причината Париж да отмени съвместна френско-германска среща през миналата година.

Освен това Германия отдавна настоява за концепцията "Wandel durch Handel" или "Промяна чрез търговия" - схващането, че търговията между страните може не само да помогне за предотвратяване на конфликти, но и да подкрепи демокрацията в досегашните автократични режими.

Въпреки че концепцията беше критикувана за неуспех с Русия, германски служители смятат, че търговските отношения със страна като Китай могат да предотвратят конфликт. Франция обаче предпочита по-настоятелен подход.

Това стана ясно, когато Брюксел започна разследване на китайските електрически превозни средства, което французите насърчиха, но към което Германия има резерви.

"Докато германците не са склонни да рискуват, поради мащабните си инвестиции в Китай, то французите са готови да живеят в свят, в който отмъщението от Пекин е все по-вероятно", отбелязва Ноа Баркин, анализатор за GMF Asiа.

Франция и Германия в спор за закупуването на американски оръжия

Франция и Германия в спор за закупуването на американски оръжия

Франция се застъпва за европейски компании, а Германия за бързината на изпълнение на поръчките