На Софийската стокова борса котировките на зърното тази седмица остават на нивата от миналата.

Единствено цената "продава" на хлебна пшеница с доставка, бележи спад и от 730 лв. за тон достигна 657 лв. за тон. Това показват наблюденията на Софийската стокова борса, които дават и сравнителна справка за движението на основните зърнени стоки на световните стокови пазари.

В София анонсите за покупка на фуражна пшеница са на 380 лв. за тон, царевицата се продава на 420 - 430 лв. за тон. Има заявки за продажба на маслодаен слънчоглед от място на 750 лв. за тон.

В подкръг "Хранителни стоки" цените на основните стоки остават без промяна. Продължава предлагането на бяло брашно на начални цени от 890 лв. за тон и на бяла рафинирана захар на 1940 лв. за тон, както и на олио в бутилки на 2,30 лв. за литър. Предлага се жълт грах на 1200 лв. за тон без ДДС.

Противоречиво остава движението на цените на основните зърнени стоки и на световните стокови пазари тази седмица, пише БТА.

Украйна продава пшеницата с 3 долара по-евтино до 247 долара за тон, както и Русия - с 2 долара по-малко до 245 долара за тон.

ООН се опитва да спаси зърнената сделка, като пусне руския амоняк през Украйна
Обновена

ООН се опитва да спаси зърнената сделка, като пусне руския амоняк през Украйна

Украйна отново заяви, че Русия блокира сделката

В САЩ цената ФОБ (FOB - Free On Board - на границата на страната износител - бел. ред.) на хлебната пшеница се е покачила с един долар до 252 долара за тон, а тази във Франция остана без промяна и се запази на 229 евро за тон.

Цената на царевицата в САЩ се е повишила с 1 долар до 265 долара за тон, а Франция продава с 5,25 долара по-малко за тон до 213 долара за тон, в Русия търговията е без промяна на ниво 250 долара за тон.

Цената на ечемика се запазва без промяна и остава 212 евро за тон във Франция и 240 долара за тон в Русия.

Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам за поредна седмица се движи надолу със спад от още 10 долара, и вече се котира на 850 долара за тон.

Рафинираната захар с доставка през август, продължава и през тази седмица да държи тренда надолу с поевтиняване с 6,90 долара, достигайки до 690,10 долара за тон на борсата в Лондон.

Украйна: Зърното ни спасява от глад милиони деца

Украйна: Зърното ни спасява от глад милиони деца

След проблемите около зърнената сделка