Танкер, превозващ ирански петрол в нарушение на американските санкции, разтоварва резервоарите за съхранение до китайския град Жушан, според данни от корабното проследяване на "Рефинитив ейкон", цитирани от "Ройтерс". 

Разтоварването на около 130 000 тона ирански петрол от танкера "Маршал З" е потвърден от представител на терминала за съхранение на петрол и бележи края на одисея с товара, който започва преди четири месеца.

На 20 март "Ройтерс" съобщава, че ирански петрол е успял да избегне санкциите на САЩ за износ на петрол, като използват трансфери от кораб на кораб, включващи четири различни кораба, включително "Маршал З", и използват подправени документи, които маскират товарите като произхождащи от Ирак.

Втори представител от оператора на терминала "Жушан Жинрун Петролеум Трансфер" коментира, че товарът не може да бъде ирански петрол, тъй като терминалът не е получил официални пратки от Иран поне през последните четири години.

САЩ санкционират всички държави, които купуват ирански петрол
Обновена

САЩ санкционират всички държави, които купуват ирански петрол

Мерките ще засегнат осем държави - Китай, Индия, Япония, Южна Корея, Тайван, Италия, Гърция и Турция

Разтоварването е по-малко от две седмици след като администрацията на американския президент Доналд Тръмп ускори действията си по прекратяване на износа на ирански петрол чрез бракуване на отказите, предоставени на големи купувачи на суров петрол, включително Китай.

"Ройтерс" следи движенията на "Маршала З" от януари, като използва данни за проследяване на кораби всеки ден, освен когато корабът е в открито море и извън обхвата на сателитите.

От 22 март до пристигането на терминала "Жинрун" на остров Лиухен на 8 май, корабът поддържа постоянно водоизместване от 15,9 метра (52 фута), според данните от проследяването. Това показва, че товарът не е освободен преди да стигне до терминала, на около 30 км южно от Жушан, близо до Шанхай.

Китай и Индия са последната надежда на Европа за спасяване на споразумението с Иран

Китай и Индия са последната надежда на Европа за спасяване на споразумението с Иран

Европейските сили очакват колапс на ядрения договора без сделка за продажба на ирански петрол

"Жинрун", собственост на "Херун Груп", предлага складове в терминала, според уебсайта, което означава, че горивото може да се съхранява там без китайските митници и официално влизане в страната

На 12 май корабът завършва разтоварването, както се вижда от промяната на неговото водоизместване до 9 метра, и напуска терминала, показват данните от проследяването. Корабът се насочва към водите извън Сингапур и ще пристигне на 21 май, показват данните.

"Маршал з" взима товара от по-голям танкер край бреговете на ОАЕ през януари. По-късно същия месец е прехвърлен петрол на втори танкер - "Либия", от Малайзийското пристанище Малака.

Путин: САЩ се опитват да се наложат върху други държави

Путин: САЩ се опитват да се наложат върху други държави

САЩ се опитват да наложат услугите си върху други държави в икономическата и отбранителната сфера

Потенциалните купувачи, предпазливи заради санкциите на САЩ, стоят настрана от товара на "Маршала З". До 22 март танкерът изтегля петрола от "Либия" и остава край бреговете на Малайзия и Сингапур.

През март и април корабът се оттегля от Сингапур и Малайзия, след което отплава за Хонг Конг и накрая до остров Лиухен, в източната китайска провинция Жежиан.

"Прозрачността е трън в корпуса на Маршала З от доста време и поради проблемите, свързани с предполагаемия произход на товара и никой не е успял да го докосне", коментира Мат Стенли, нефтен брокер в Дубай.

Помпео твърди, че ирански милиции местят ракети до американски бази в Ирак

Помпео твърди, че ирански милиции местят ракети до американски бази в Ирак

Според Ирак няма такива индикации и милициите отричат подобни планове

"Ройтерс" не успява да разбере финансовите условия около разтоварването, но участници в индустрията заявяват, че най-вероятно ще бъде предлаган на по-ниска цена, за да се гарантира продажбата.

"Някой в ​​Китай реши, че отстъпката, която този товар предлага ... е прекалено добра сделка, за да се пропусне", допълва Стенли.

"Ройтерс" не успява да потвърди и кой е закупил товара на танкера.

Неуспешно е и точното определяне на собствениците на "Маршал З". Според доклад на корабособственика от 28 януари, танкерът е продаден на неразкрит купувач и е предназначен за плаващо съхранение.

Британски генерал: Няма заплаха от Иран в Ирак

Британски генерал: Няма заплаха от Иран в Ирак

Критики срещу засилването на военното присъствие на САЩ в Близкия изток