От украинска страна на украинско-беларуската граница са съсредоточени 17 000 военни. Това заяви в събота Анатолий Лапо, ръководител на Държавния граничен комитет (ДГК) на Беларус в ефира на телевизионния канал Беларус-1.

"На границата са съсредоточени около 17 000 военнослужещи - това не са само граничари, но и други военни формирования", каза Лапо.

Той каза още, че днес основните усилия за защита на държавната граница на Беларус са насочени към украинското направление. По думите му не изключват да има извънредна ситуация.

Лапо отбеляза, че опасенията на беларуската гранична охрана са причинени от голям брой оръжия, които са били раздадени на украинското цивилно население в граничните с Беларус райони, и безпилотни самолети, които постоянно летят в граничната зона, и украинското миниране на граничната зона.

"През изминалата година регистрирахме 463 полета на дронове само по нашата граница", каза Лапо.

Беларус удължи бойната готовност на армията до 30 януари

Беларус удължи бойната готовност на армията до 30 януари

Подразделенията на териториалните войски са предислоцирани в Беларус

Освен това Лапо обърна внимание на минираните подходи към беларуската граница. Украинската страна, според него, не пуска в Беларус украинци, които биха искали да напуснат и които са готови да бъдат приети в републиката.

"Готови сме да приемем хора и сме ги приемали и преди. Но украинската страна не ги пуска", каза Лапо.

Припомняме, че Беларус удължи бойната готовност на армията до 30 януари. Това стана ясно на 20 януари от изявление на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна . 

През декември Беларус започна внезапна проверка на бойната си готовност по разпореждане на президента на страната Александър Лукашенко.

Беларус и Русия започват съвместни учения на военновъздушните сили

Беларус и Русия започват съвместни учения на военновъздушните сили

ISW не изключва вече сценария Минск да бъде замесен пряко във войната в Украйна

В един от последните доклади на разузнаването на Министерството на отбраната на Обединеното кралство се разкри как Русия използва Беларус като полигон за обучение на мобилизирани войници.