В Египет се провеждат първите демократични президентски избори след падането на режима на Хосни Мубарак, съобщава БиБиСи. 50 милиона души имат възможност да упражняват правото си на глас във вота.

Военният съвет, който управлява в страната от февруари 2011, обеща честни избори, както и да предаде властта на гражданска администрация на 1 юли. Резултатът от вота е решаващ за това накъде ще поеме страната след победата на ислямистите на парламентарните избори, отбелязва медията.

Изборите изправят ислямистите в Египет срещу светските партии и дейците на революцията в страната срещу лица от ерата на Мубарак.

Основните претенденти за поста на президента в страната са Ахмед Шафик - бивш командващ на военновъздушните сили при и впоследствие за кратко премиер по време на сваления режим; Амр Муса - ексвъншен министър и генерален секретар на Арабската лига, Мухамед Мурси - кандидатът на ислямистите Мюсюлманско братство и Абдул Фотух - независим ислямистки кандидат.

Ако новата конституция на страната бъде приета, не е ясно по какъв начин ще се променят правомощията на конституцията. Анализатори обаче посочват, че най-вероятно ще се стигне до раздалечаването му от военните, които искат да задържат сериозната си позиция. Действието на основния закон беше прекратено от военните при идването им на власт през февруари 2011 г.

Изборите в Египет започнаха в 8 ч. местно време. На много места пред изборните секции в столицата Кайро вече се образуваха опашки. Това е много, много важен ден. Голям момент, след който Египет може да се промени, коментира гласуваща жена. Друга посочи, че е чакала цели 30 години, за да има възможност да упражни правото си на глас.

Еуфорията на гласуващите обаче беше помрачена от инцидент в столицата, при който полицай е бил убит при сблъсък между привърженици на основните претенденти за поста. Друг човек е бил ранен в същия конфликт, допълва АФП.