Високопоставен главатар на терористичната групировка "Ал Кайда" призова мюсюлманите "навсякъде" да се надигнат и да убиват евреи и американци в отговор на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, съобщава "Франс прес", позовавайки се на разузнавателната група SITE, която наблюдава терористичните групировки по света.

САЩ местят посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим до края на 2019-а

САЩ местят посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим до края на 2019-а

Това обяви вицепрезидентът Майк Пенс пред израелските депутати

В разпространено видео Халид Батарфи подчертава, че решението на Тръмп било "обявяване на нова еврейско-кръстоносна война", а всеки мюсюлманин имал задължението да "освободи" свещения град

"Никой мюсюлманин няма право да се откаже от Йерусалим без значение какво се случва", настоя Батарфи, който е главатар на мощния клон на "Ал Кайда" в Йемен. "Само предател ще се откаже от него или ще го предаде", допълва ислямистът.

"Нека мюсюлманите се надигнат и нападат евреи и американци навсякъде", настоява той в 18-минутното видео, озаглавено "Нашият дълг към нашия Йерусалим".

Кралят на Йордания пред Майк Пенс: Източен Йерусалим ще е столица на Палестина

Кралят на Йордания пред Майк Пенс: Източен Йерусалим ще е столица на Палестина

Решението на САЩ подклажда радикализъм

Нарушавайки продължилата в продължение на десетилетия политика на САЩ, Тръмп на 6 декември миналата година обяви, че неговата администрация ще признае Йерусалим за столица на Израел, като ще премести американското посолство от Тел Авив в свещения град.