Американският войник Гордън Блек пледира невинен пред руски съд в понеделник по обвинения в заплаха за убийство на приятелката си, но призна, че е "частично" виновен за кражбата от нея, съобщиха руските държавни медии, цитирани от "Ротйерс".

Блек, който бе арестуван миналия месец в далекоизточния град Владивосток, е един от най-малко дузина американци, задържани в момента в Русия по криминални обвинения, във време на остро напрежение между Москва и Вашингтон заради войната в Украйна.

Агенция РИА съобщи, че войникът, говорейки чрез преводач, "частично" е признал вината си по обвинението за кражба на 10 000 рубли (113 долара) от чантата на приятелката си Александра Вашчук, но е казал, че "не е имало умисъл".

По другото обвинение Блек отрича обвинението, че е хванал Вашчук за врата по време на кавга, карайки я да се страхува за живота си.

Агенцив РИА Ноовсти цитира, че Вашчук е свидетелствала, че Блек се нуждае от психиатрична помощ, а не от тежко наказание, и че тя не желае да се помири с него, защото не е получила обезщетение

Двамата се запознали в Южна Корея, където Блек е служил. Пентагонът каза, че той е нарушил правилата на армията, като е пътувал до Русия без разрешение, след като е преминал през Китай.

Съдят за заплаха за убийство и кражба арестувания в Русия американски войник

Съдят за заплаха за убийство и кражба арестувания в Русия американски войник

Той бе арестуван след оплакване на руска гражданка, при която той е бил дошъл от Южна Корея

Блек има жена и дете в Тексас. Съпругата му Меган каза пред Ройтерс миналия месец, че той и Вашчук са имали бурна връзка и че веднъж, по време на видеоразговор, тя и дъщеря й са видели Вашчук да вади нож срещу Блек и да го оставя с окървавено лице.

Майката на Блек, Мелъди Джоунс, каза пред Ройтерс, че той е последвал приятелката си в Русия, въпреки че са се карали като "котка и куче".

По отношение на обвинението за кражба ТАСС цитира Блек, който каза в съда, че е прехвърлил общо над 500 долара на Вашчук чрез свой познат, преди да бъде арестуван - много повече от сумата, за която се твърди, че е откраднал.

Вашчук твърди, че той също е допринесъл за по-голямата част от разходите за апартамент, в който са отседнали. Блек каза, че й е превел около 300 000 рубли, преди да пристигне във Владивосток от Южна Корея.

И двете страни ще представят аргументи в съда на следващото заседание на 19 юни, където Блек ще има шанс да направи заключително изявление.

Известно е, че Русия държи в затворите си редица американци, включително изпълнителния директор по корпоративна сигурност Пол Уилън и репортера на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович. Правителството на САЩ определи и двамата като неправомерно задържани и се опитва да преговаря за освобождаването им.

Русия ще гледа делото срещу Гершкович при закрити врата

Русия ще гледа делото срещу Гершкович при закрити врата

Първото заседание е насрочено за 26 юни