Арестуваният бивш вицепрезидент на Каталуния Ориол Жункерас и трима други членове на неговата партия ще се придържат към решението, даващо на Мадрид управленски контрол над североизточната испанска област. Това обяви техният адвокат, цитиран от "Ройтерс".

Жункерас и седем други бивши членове на регионалното правителство на Каталуния бяха арестувани на 2 ноември, очаквайки съдебен процес, след като бяха обвинени в участие в незаконно обявяване на независимост от останалата част на Испания.

Каталуния иска споразумение с Мадрид

Каталуния иска споразумение с Мадрид

Една четвърт искат отцепване

Обвиняемите се надяват, че приемането на управлението на Мадрид над Каталуния може да накара Върховния съд да отмени ареста им и да ги освободи навреме, за да се кандидатират за изборите на 21 декември.

Стремежът на Каталуния към отцепване хвърли Испания в най-тежката политическа криза от прехода на страната към демокрация през 1970-те години и накара Мадрид да уволни местното правителство и да насрочи избори.

Партията на Пучдемон намекна, че се отказва от едностранно отцепване на Каталуния

Партията на Пучдемон намекна, че се отказва от едностранно отцепване на Каталуния

Проектът следва тази линия

В изявление пред Върховния съд адвокатът заяви, че обвиняемите не са били съгласни с прилагането на чл. 155 от Конституцията, съгласно който бяха отнети правомощията на регионалното правителство в Каталуния след решението за отцепване, но са го приели.

Адвокатът добави, че това твърдение не означава, че те се отказват от политическите си убеждения.